شنبه, ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

دکتر علیرضا صدرا (رئیس اندیشکده سیاست و استاد دانشگاه تهران) با اعتقاد به اینکه از برترین چالش‌های سیاسی فرارو ارتقای هرچه فراتر کارآمدی ساختاری سیاسی پیشرو و کارآمدی راهبردی سیاسی پیشبر است، گفت: کارآمدسازی ساختاری فراهم آمده کارآمدسازی ساختاری حقوقی و قانونی و نیز کارآمدسازی سازمانی اداری و اجرایی‌سازی و جاریسازی الگوی پیشرفت است.

به گزارش دفتر ارتباطات مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، « علی‌رضا صدرا» در پانل سیاست و امنیت پیشران‌ها و الزامات تحقق الگو با موضوع مقاله «پیشران‌ها، چالش‌ها و الزامات سیاسی تحقق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» گفت:  تدابیر سیاسی، چالش ارتقای هر چه فراتر کارامدی ملی و بویژه دولتی و گفتمانسازی، الزام اراده عمومی و عزم جدی ملی از پیشران‌ها، چالش‌ها و الزامات سیاسی تحقق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است.

وی ادامه داد: کارآمدسازی راهبردی هم به معنای  کارآمدسازی کارگزاری سیاسی دولت و دولت‌سازی کارگزار کارآمد اعم از سیاستگذاری و سیاستمداری یعنی ترسیم سیاست‌ها و اعمال آن‌هاست.

در ادامه «سیدمحمدمهدی غمامی»، استادیار و عضو هیئت علمی دانشکده معارف اسلامی و حقوق دانشگاه امام صادق(ع) با موضوع مقاله «الزامات و قواعد مناظرات انتخاباتی در نظام سیاسی مردم‌سالاری دینی (با تأکید بر بند 51 الگوی پایه اسلامی ایرانی پیشرفت)» گفت: انتخابات در جمهوری اسلامی ایران با توجه به نظریه مردم‌سالاری دینی باید به انتخابی بینجامد که منتخب به وعده‌هایی که در چارچوب انتخابات داده، صادقانه پایبند باشد.

وی ادامه داد: امروزه برای برگزاری هرچه بهتر انتخابات، استفاده از شیوه‌های مشروع، جذّاب و البته مسالمت‌آمیز متناسب با مبارزات انتخاباتی قابل توجه‌ِ کنشگران است.

این عضو هیئت علمی دانشکده معارف اسلامی و حقوق دانشگاه امام صادق(ع) افزود: هم‌چنین بهترین شیوه برای آشنایی با نامزدهای انتخاباتی،‌ شناخت صحیح تفکرات و برنامه‌های انتخاباتی در قالب تضارب آرای مابین نامزدها با رعایت اصول اخلاقی و البته صراحت لهجه آنهاست که تجربه سه دوره اخیر انتخابات ریاست جمهوری، توسط رسانه ملّی، بیانگر تجربیاتی در تهافت است.

غمامی گفت: این دقت توجه نشان می‌دهد از یک طرف توجه به امر انتخابات در ذیل مباحث مربوط به مردم‌سالاری دینی در متن «الگوی پایه اسلامی ایرانی پیشرفت» مغفول واقع شده و از سوی دیگر در راستای تحقق مردم‌سالاری و گزینش مسئولان انتخاباتی لازم است سازوکارهای اختصاصی قانونمند، شفاف و اخلاقی طراحی نمود. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی و نتیجه آن، پیشنهاد اصلاح بخش ابتدایی بند (51) الگو می‌باشد.

همچنین دکتر «علی قربان‌پور» استادیار علوم سیاسی دانشگاه حکیم سبزواری با موضوع مقاله گذار از «الگوی پیشرفت خطی-نخبه‌گرایانه» به «الگوی پیشرفت غیرخطی-مشارکتی» در تحلیل پیشران‌ها گفت: اسناد الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی، اسنادی بالادستی است که نصب‌العین قوای سه‌گانه و نهادهای حاکمیتی خواهد بود که به اعتبار آن آینده‌ای مطلوب را برای کشور ترسیم شود.

وی ادامه داد: موانع و اشکالات متعددی در مقابل تحقق آمالهای مرکز الگوی پیشرفت وجود دارد که باید با اتخاذ تدابیر لازم و بهره‌گیری از نقطه‌نظرات مختلف در جهت اعتلای اهداف خود اهتمام وافر کند.

این استادیار علوم سیاسی دانشگاه حکیم سبزواری افزود:  از جمله این موانع و اشکالات، وجود رویه خطی - نخبه‌ای که در پساپشت پیش‌فرض‌های حاکم بر الگو وجود دارد، در حالیکه شرایط حاکم بر جهان پیرامون، به علت وجود پیشرانهای متکثر، کاملاً متفاوت و بصورت غیرخطی - مشارکتی است.

دکتر «سیدابراهیم سرپرست‌سادات»، استادیار دانشگاه علامه طباطبائی هم با موضوع مقاله «خطوط قرمزِ الگوی پیشرفت جمهوری اسلامی ایران» گفت:  جمهوری اسلامی، گفتمان سیاسی منحصر به فردی در میان گفتمان‌های مطرح در جهان است، بنابراین خطوط قرمز مختص به خود را دارد.

وی ادامه داد: یکی از الزامات تحقق هر گونه سند در جمهوری اسلامی، توجه واقعی به خطوط قرمز در تدوین آن است.

این استادیار دانشگاه علامه طباطبایی خاطرنشان کرد: در پاسخ به این پرسش اصلی که خطوط قرمز تدوین الگو کدامند؟ یا مؤلفه‌های مهم خطوط قرمز در تدوین الگو چه مواردی هستند؟ با عطف توجه به ماهیت انقلاب و نظام جمهوری اسلامی، آرمان‌های تاریخی ملت ایران و قانون اساسی جمهوری اسلامی، مواردی چون ولایت امر، حاکمیت ملی و مردمی، استقلال، آزادی و عدالت مورد توجه و بازشناسی قرار گرفتند تا اولویت واقعی دادن و نه شعاری به آن‌ها به تدوینکنندگان سند بازگو شود.

سرپرست سادات یادآور شد: یافته‌ها نشان داد هم اسلامیت نظام و هم آرمان‌های واقعی ملت ایران در طول تاریخ پشتیبان آن مؤلفه‌ها هستند و از این رو هر گونه غفلت، تغافل یا برخورد شعارگونه با این مؤلفه‌ها، سندالگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و خود امر پیشرفت و توسعه را در نهایت ناکام خواهد کرد.

براساس این گزارش، دکتر «علی آقاجانی»، استادیار، پژوهشگر حوزه علمیه قم و مدرس دانشگاه قم و المصطفی در این پانل با موضوع مقاله «چالش‌ها و ابهامات کلامی سیاسی در سند الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی» گفت: پیش‌نویس سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که انتظار می‌رفت در حوزه چالش‌های کلامی سیاسی بتواند کاری عمیق و ماندگار ارائه دهد با وجود تلاش‌های عالمانه صورت گرفته نتوانسته است نظریه شفاف و تفصیلی مؤثری به یادگار بگذارد.

وی ادامه داد: از این رو هم چنان ابهامات و چالش‌های ساحت کلامی سیاسی که مهم‌ترین مبحث الگوی پیشرفت است نتوانسته پاسخی دقیق و جامع دریافت دارد.

Back to top