سه شنبه, ۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

رییس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: در کشور ما مشکلات انباشته شده، زیاد و مطالبات عمومی بالا است و این فرصتی برای پیشرفت است، به شرط آن که بین حل مسائل موجود و انجام طرح‌های آینده نگر تعادلی برقرار شود، اما فشار مطالبات جاری زیاد است و مسئولان را به کارهای فوری برای پاسخ دادن به آن‌ها مجبور می‌کند، لذا کارهای فوری مجال کافی برای طرح‌های آینده نگر و حل اساسی مسائل باقی نمی‌گذارد و کارهای مهم و اساسی عقب می‌افتد.

 به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، دکتر صادق واعظ زاده در افتتاحیه هشتمین کنگره پیشگامان پیشرفت در تالار علامه امینی دانشگاه تهران گفت: پیشرفت کشور به کارهای اساسی وابسته است که این مساله سرمایه و همت زیادتری می‌خواهد و نتایج آن در مدت طولانی‌تری به دست می‌آید و در زندگی مردم دیرتر اثر می‌گذارد.

رییس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ادامه داد: در کشور ما از زمان شکل گیری دولت به مفهوم جدید تا امروز، وظایف تصدی‌گری حکومت بر وظایف حاکمیتی‌اش غلبه داشته و وسائل لازم برای حل مسائل کوچک و بزرگ در حوزه اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی در دست دولت بوده است و تصمیم و اقدام حکومت حلال همه مسائل فوری و روزمره شناخته می‌شده است.

دکتر واعظ‌ زاده گفت: پس از پیروزی انقلاب، مردم نقش اصلی را در انتخاب مسئولان سیاسی پیدا کرده‌اند. در نتیجه قوای نظام بیشتر تمایل دارند از امکاناتی که متصدی آن هستند، استفاده کنند و به خواسته‌های عمومی پاسخ فوری و مستقیم بدهند. پاسخگویی به خواسته‌های مردم از امتیازات بزرگ هر نظامی است و سرعت عمل در پاسخگویی هم ضروری است، اما پاسخ‌های کوتاه مدت همیشه بهترین پاسخ‌ها نیست. مطالبات فوری اجتماعی و تمایل به پاسخ کوتاه مدت و موضعی به آن‌ها خطر غفلت از کارهای اساسی را تشدید می‌کند، زیرا سرمایه مادی و توانمندی مدیریتی کشور محدود است و اگر به نحو معقول و متعادل به امور جاری و اساسی اختصاص پیدا نکند، پیشرفت کشور به تأخیر می‌افتد.

رییس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تصریح کرد: کارهای اساسی برای رسیدن به پیشرفت به سرمایه زیادی احتیاج دارد تا سرعت تحولات مثبت را زیاد کند. تأمین این سرمایه از منابع عمومی دولت که صرف هزینه‌های جاری می‌شود ممکن است به کاهش رفاه عمومی در کوتاه مدت و بروز نارضایتی منجر شود. در نتیجه تهیه سرمایه خاص پیشرفت برای هر کشوری دشوار است. بنابراین یک مشکل پیشرفت کشور عدم تعادل و توازن بین کارهای کوتاه مدت و فوری و کارهای اساسی و بلند مدت از نظر منابع و مدیریت و نیروی انسانی است.

وی گفت: الگوی پیشرفت طراحی متعادل و هم افزای امور اساسی حال و آینده کشور است. اساسی ترین نیاز پیشرفت، نفوذ معنویت، تفکر و علم در عرصه زندگی است. تدابیر لازم برای این منظور با همفکری متفکران و متخصصان دانشگاهی و حوزوی و با استفاده از تجارب مدیران راهبردی کشور تهیه می‌شود. الگو به مردم و مدیران عالی کمک می‌کند تا نیازهای حال و آینده را به طور متعادل مطالبه و پیگیری کنند و طرح‌ها و برنامه‌های مربوط را هم هماهنگ و اقدامات لازم را هم افزا کنند.

وی افزود: به همین منظور تا کنون از یک طرف مسائل اساسی کشور در هر حوزه به کمک متخصصان آن حوزه شناخته شده و در یک نظام مسائل تجمیع شده، از طرف دیگر آینده پژوهی روندهای ملی و بین المللی انجام شده است. الگوی پیشرفت از نظام مسائل و آینده پژوهی استفاده می‌کند تا به مسائل اساسی کشور پاسخ بدهد و ‌برای رسیدن به آرمان و افق مطلوب پیشرفت بر روندهای آتی تأثیر گذارد.

رییس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ادامه داد: ایران‌ سرمایه مادی لازم برای رسیدن به پیشرفت را در اختیار دارد. سرمایه مادی پیشرفت ایران، منابع غیر تجدید پذیر ملی، شامل نفت و گاز است. این سرمایه‌ اضافه بر درآمدهای جاری است. بنابراین هزینه کردن آن برای کارهای اساسی پیشرفتی، زندگی جاری مردم را در تنگنا قرار نخواهد داد. این سرمایه در دوره پیشرفت باید به سرمایه مولد ماندگار تبدیل شود.

واعظ‌ زاده گفت: سرمایه مولد کشور، سامان تولید کالا و خدمات مادی و معنوی است که تنوع زیادی دارد. تولید کالا و خدمات امروز با مشکلاتی مواجه است از جمله کمبود سرمایه در گردش و بدهی انباشته‌، لذا دولت و مجلس می‌توانند در رفع این مشکلات با صرف منابع جاری کمک کنند، اما مشکل اساسی تولید در ایران عدم نفوذ دانش و فناوری بومی و بومی شده در آن است.

وی گفت: از این نظر یک نوسازی اساسی در تولید کشور لازم است. تولید صنعتی در ایران دو تجربه ‌به خود دیده است. در دوران پیشرفت مرحله متفاوتی را باید تجربه کند. تجربه اول صنایع مونتاژ، تجربه دوم ساخت داخل و ‌تجربه سوم، تجربه پیشرفت است. این تجربه شامل طراحی و برند سازی خاص است. برای این منظور باید دانشگاه و صنعت با همکاری هم، پژوهش دانشگاهی را تا خط تولید برسانند.

وی با بیان این که سرمایه لازم برای این منظور را می‌توان از منابع خاص پیشرفت تأمین کرد، گفت: نیروی انسانی کافی برای پیشرفت در ایران آماده است. نیروی جوان و تحصیل کرده ایران هم به حل مسائل موجود علاقه داشته و هم رو به آینده دارد و زندگی خود را در ایران پیشرفته می‌بیند.

رییس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ادامه داد: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران قابلیت خیلی خوبی برای رهبری و مدیریت کلان پیشرفت به کشور داده است. پیشرفت یک تحول اجتماعی آگاهانه و بلند مدت است. موفقیت پیشرفت مرهون رهبری بلند‌مدت است. کشورهایی که به پیشرفت مورد نظر خود رسیده‌اند، معمولاً ثبات و استمرار رهبری داشته‌اند. در نظام ‌های مبتنی بر انتخابات، دوران پیشرفت، طولانی تر از عمر یک دولت ‌است که حداکثر دو دوره اداره امور را به دست می‌گیرد.

واعظ‌زاده افزود: تغییر دولت به عنوان بالاترین رکن یک نظام معمولاً به تغییر هدف و جهت پیشرفت منجر می‌شود. بنابراین ممکن است پیشرفت با هر نوع دموکراسی هم افزا نباشد. قانون اساسی جمهوری اسلامی، مردم سالاری و رهبری بلند مدت را در خود جمع کرده است. قانون اساسی ضمن آن که اداره کشور را بر اساس آرای عمومی مقرر کرده، با در نظر گرفتن جایگاه رهبری که از ثبات و تداوم بر‌خوردار است، رهبری عالی پیشرفت را قانوناً تضمین کرده است.

دستور كار قطعی نظام جمهوری اسلامی، دنبال كردن الگوی پیشرفت ایرانی - اسلامی است. ما پیشرفت را به شكلی كه غرب دنبال كرد و پیش رفت، نمیخواهیم؛ پیشرفت غربی هیچ جاذبه‌ای برای انسان آگاهِ امروز ندارد. بیانات مقام معظم رهبری در دیدار اساتید دانشگاه ها - (۱۳۹۲/۰۵/۱۵)

رویدادها

پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب در پی درگذشت دکتر پرویز داوودی

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در پیامی درگذشت پرویز داوودی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و از مدیران مؤمن، انقلابی و دانشمند را...

درگذشت استاد فقید دکتر پرویز داوودی

باکمال تاسف و تالم اطلاع حاصل شد استاد فرزانه جناب آقای دکتر داوودی عضو شورای عالی الگوی اسلامی ایرانی...

برگزاری اولین نشست اندیشکده چرخه نوآوری در سال جدید

در این نشست نقش پارک های علم و فناوری در تقویت اکوسیستم نوآوری کشور (مطالعه موردی پارک علم و فناوری...

نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی ایرانی در اندیشکده خانواده

دبیرخانه اندیشکده خانواده اعلام کرد، این اندیشکده‌ بر آن است تا موضوع تبیین و نهادینه سازی سبک زندگی...

کیفیت روابط در خانواده ایرانی

پنجمین کنگره مشترک انجمن علمی روان شناسی خانواده ایران و اندیشکده خانواده الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با...

در‌ نشست سالانه اندیشکده سیاست مطرح شد:حکمرانی خوب و حکمرانی شرکتی

در‌ نشست سالانه اندیشکده سیاست الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت  دکتر رحمت الله قلی پور عضو اندیشکده و در جمع...

انسجام اجتماعی و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

نشست سالانه اندیشکده امور اجتماعی، جمعیت و نیروی انسانی باعنوان چالش های اجتماعی الگوی اسلامی ایرانی...

نشست تخصصی علوم و فناوری کوانتم و چشم ­ انداز آینده

در این نشست که به همت اندیشکده علم الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، در محل مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ...

برگزاری نشست سالانه اندیشکده امنیت و دفاع الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

نشست سالانه اندیشکده امنیت و دفاع الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، با حضور رییس مرکز، اعضاء اندیشکده ها و...

Back to top