دبیر پنجمین کنگره پیشگامان پیشرفت، طی سخنانی در مراسم افتتاحيه کنگره اعلام کرد: دانشجویان جوان امروز، مدیران تخصصی فردا و مجریان الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت خواهند بود.
دبیر کنگره با بیان این که پنجمین کنگره با اعلام آمادگی بیش از 1400 نفر از پیشگامان پیشرفت از سراسر کشور، فعالیت خود را آغاز کرده است، گفت: در این کنگره، 1200 اثر در قالب مقاله، نوشتار، آثار هنری، رساله و پایاننامه مرتبط با الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ارسال شده است.
متقیان خاطرنشان كرد: از 1200 اثر رسیده -پس از ارزیابی اولیه برای حذف کارهای تکراری و رونویسیشده از آثار علمی موجود- 900 اثر، شایسته حضور در ارزیابی محتوایی تشخیص داده شد. داوران در بررسیهای خود 763 مقاله و نوشتار، 67 رساله و پایاننامه و 70 اثر تصویری دانشجویان را بررسی کردهاند. هیئت داوران پس از ارزیابی، 326 اثر را از میان نوشتههای رسیده، شایسته انتشار تشخیص داد که چکیده آن در لوح فشرده تقدیم شركتكنندگان شده است. از میان 326 اثر نوشتاری، 72 مقاله، انتخاب و توسط نویسندگان آن در چهار نشست ارائه خواهد شد. به برترین مقاله و نوشتارها، بر اساس نظر اعضای هیئت علمی نشستها و انتخاب شركتكنندگان، در مراسم اختتامیه، هدایایی تقدیم خواهد شد.
وي افزود: در میان آثار رسیده، برای اولین بار، پایاننامههای کارشناسی ارشد و رسالههای دکتری نیز مورد ارزیابی قرار گرفتند که از میان 67 پایاننامه و رساله رسیده، تعدادی به عنوان برگزیده، انتخاب و به یاری خداوند در اختتامیه معرفی خواهند شد.
مسئول گفتمانسازی مرکز، آمار کم پایاننامهها را نشان از نو بودن موضوع الگو دانست و به ضرورت پرداختن دانشجویان به موضوعات مربوط به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در پایاننامهها توسط دانشجویان دانشگاهها و حوزههای علمیه، اشاره و اظهار امیدواری کرد از این پس در دانشگاهها و حوزهها، شاهد تدوین پایاننامهها و رسالههای بیشتری باشیم. وی ادامه داد از میان آثار تصویری رسیده به دبیرخانه نیز 40 اثر مربوط به وبنوشت و 35 اثر تصویری بوده است.
دبیر پنجمین کنگره پیشگامان پیشرفت، هدف از برگزاری کنگره را وظیفهای دانست که به درست به عهده کنگره پیشگامان پیشرفت گذاشته شده است، و آن، طرح گفتمان پیشرفت در بین جوانان ایران اسلامی است. باید طرحی اندیشید که همه جوانان در این راه قدم گذارند و همراه شوند؛ اما وقتی توان ارتباط با همه جوانان را نداریم، از میان خیل عظیم جوانان میهن اسلامی، هدفمندانه، به سوی جوانانی رفتیم که گامی به پیش نهاده و پس از گذراندن مراحلی، به دانشگاه راه یافتهاند و در کسوت تحصیل علم، به کسب آموزش عالی اشتغال ورزیدهاند. این جوانان، عملاً یک قدم به جلو برداشته و در راه پیشرفت و آینده خود حرکت کردهاند و اهل برنامهریزی و جامعه هدف کنگره هستند.
وی ادامه داد: با پذیرش این قشر جوان و بانشاط از میان طلاب علوم دینی و دانشجویان، به عنوان پیشقدم در پیشرفت و عدم توان ارتباط با همه دانشجویان، دانشجویانی انتخاب شدند که علاوه بر تحصیل در آموزش عالی و تحصیل تخصصی، یک مرحله جلوتر رفته و مسئولیتی را در دوره دانشجویی پذیرفتهاند. این دسته، عضویت در تشکلهای علمی، سیاسی، کانون فرهنگی و اجتماعی در دانشگاهها را پذیرفته و با حضور اجتماعی خود چند قدم جلوتر به پیش حرکت کردهاند. با اطمینان میتوان گفت دانشجویاني که امروز در دانشگاه خود در کنار تحصیل علم، فعالیت اجتماعی را پذیرا هستند، مدیران آینده و مجریان پیشرفت کشور خواهند بود. بر اساس این، نام این کنگره را برای حضور پرنشاط دانشجويان «پیشگام پیشرفت» نهادهاند.
متقيان ادامه داد: نکته بعد، الگویی است که در نظر است برای پیشرفت ایران اسلامی تدوین شود. الگویی که در تعاریف و توصیف، نسبت به همه اسناد برنامهای و چشمانداز و سیاستگذاری کشور، سند بالادستی است. تدوین الگو، کار بسیار بزرگی است و لازمه آن، بهرهمندی از آرای نخبگان و عالمان حوزوی و دانشگاهی و مسئولیتی است بس سنگین، اما مفید و امیدآفرین برای دستیابی به آیندهای روشن در کشور.
وي تصريح كرد: برای این کنگره که مزین است به حضور پیشگامان پیشرفت از سراسر کشور، چهار محور در نظر گرفته شده است: «پیشرفت فرهنگی و معنوی»، «پیشرفت اقتصادی»، «پیشرفت اجتماعی» و «پیشرفت علم، فناوری و نوآوری». این چهار محور، بر اساس سیاستهای شورای عالی و اندیشکدههای مرکز، انتخاب شده است. با اطمینان میتوان گفت که تحقق این چهار محور میتواند جامعهای پیشرفته و معنوی را برای ما به ارمغان آورد. اینجا است که آثاری که از ذهن فعال و پرطراوت جوانان درباره این چهار محور، تهیه و تدوین شده و به کنگره عرضه گردیده است برای استفاده تخصصی به اندیشکدههای مربوط، عرضه و عملاً مشارکت جوانان در اندیشکدههای مرکز دیده شده است و دانشجويان عملاً با طرحهای خود در تهیه مقدمات تدوین الگو وارد شدهاند.
متقيان افزود: این ورود، هم هدفمند و هم با برنامه است و مستند بر افکاری است که استادان و دانشمندانی که مشغول تحقیق و تفکر در جهت رسیدن به الگوی شایسته پیشرفت نظام اسلامی هستند بر آن اعتقاد دارند و برای دستیابی به آن برنامهریزی کردهاند. آنچه مسلم است آینده میهن اسلامی به دست شما جوانان رقم خواهد خورد. همان طور که رهبر فرزانه انقلاب اسلامی فرمودند «کشور بدون جمعیت جوان، یعنی کشور بدون ابتکار و پیشرفت و هیجان و شور و شوق» و عزیزانی که امروز در دانشگاهها و حوزهها به تحصیل علم اشتغال دارند و مراحل پیشرفت و برنامههای کشور را مشاهده میکنند و شور و شوق و هیجان ایجاد ابتکار و رسیدن به هدف و پیشرفت خود و کشور را در سر دارند فردا، خود، به عنوان مجری و مدیر در کرسیهای مختلف علمی دانشگاهها ظاهر خواهند شد یا به عنوان مدیری عالیرتبه، پست مدیریتی را در یکی از قوا به دست خواهند گرفت؛ یا به عنوان برنامهریز و تدوینگر قانون، به عنوان نماینده مردم در قوه مقننه اشتغال خواهند یافت.
دبیر کنگره ادامه داد: بدون شک دانشجوی امروز میتواند رئیس جمهور فردای ایران اسلامی و پیشرفته باشد، میتواند وزیر کابینه دولتهای آینده باشد؛ به عنوان نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی حضور پیدا کند. مگر نه این است که عمده مسئولان امروزی کشور دانشجویان دیروز همین دانشگاهها بودهاند.
علي متقيان در ادامه سخنان خود گفت: بر اساس این، مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که عهدهدار تهیه الگویی برای پیشرفت و آینده کشور است در نظر دارد موضوع پیشرفت کشور را با جوانانی در میان بگذارد که امروز، شور و نشاط جوانی دارند و بدون هیچ تعلقی به تحصیل مشغولاند و طالب پیشرفت هستند. این جوانان بدون تعلق خاطر، به آیندهای روشن میاندیشند. اگر امروز، مرکز دست مساعدت به سوی جوانان که طالب پیشرفت هستند دراز کرده است، بر این عقیده است که جوانانی که امروز برای رسیدن به الگوی جامع اسلامی ایرانی برای پیشرفت کشور به کمک مرکز آمدهاند و در تدوین برنامههای آینده نقش ایفا خواهند کرد، زمانی که به مسئولیت اجرایی دست یافتند، اجرای الگو به عهده آنها گذاشته خواهد شد. آن زمان، الگویی را در دست خود خواهند دید که در جوانی با تدوین آن همراه بودهاند، در مراحل مختلف تدوین آن را درک کردهاند، حضور استادان خود را در تدوین آن لمس کردهاند و اطمینان دارند که الگویی که بر اساس مبانی اسلام ناب محمدی –صلی الله علیه و آله وسلم- و مطابق ذوق و سلیقه ایرانیان و به دست متخصصان ایرانی تهیه شده همان است که سالها انتظار آن را داشتهاند. آن وقت است که با جان و دل از آن حمایت خواهند کرد و بر اجرای آن مصمم خواهند بود. در این صورت است که الگو همانند دیگر برنامههای توسعه ای کشور، استفاده کتابخانهای نخواهد داشت و عملاً به دست مدیرانی عملیاتی خواهد شد که دوره جوانی و دانشجویی خود را همراه با تدوین آن سپری کردهاند.
دبیر پنجمین کنگره پیشگامان پیشرفت در انتهاي سخنان خود از دانشجویان خواست بیش از گذشته در برگزاری کنگره با دبیرخانه همکاری کنند. وی همچنين ابراز اميدواري كرد كنگره ششم در نیمسال اول تحصیلی 94-1393 برگزار شود.