یکشنبه, ۰۴ آذر ۱۴۰۳

در‌ نشست سالانه اندیشکده سیاست الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت  دکتر رحمت الله قلی پور عضو اندیشکده و در جمع اعضای اندیشکده سیاست، بحثی پیرامون "حکمرانی خوب و حکمرانی شرکتی" را به عنوان راه حل خوبی برای رسیدن به شفافیت و پاسخگویی بهتر مطرح کرد.

در این نشست که رییس و اعضای اندیشکده حضور داشتند با اشاره به اینکه درصورتی می توان به‌ میزان بالایی از شفافیت دست یافت که سیاستگذاری باز به عنوان یکی از عناصر اصلی حکمرانی خوب، بتواند شفافیت را توسعه و پاسخگویی را بالا برده و احتیاج کمتری به نظارت داشته باشد. وی ادامه داد: تجربه نشان داده است که کشورهایی که سیاستگذاری باز را اعمال کرده اند، نیاز کمتری به نهادهای نظارتی داشته و دارند و اثربخشی آنها به مراتب  بیشتر از نهادهایی است که برای آنها  ناظر دیده شده.
به نظر دکتر قلی پور این رویکرد نتوانسته است در اداره جامعه و مخصوصا در سیاستگذاری و مدیریت جایگاه خود را پیدا کند. چرا که وقتی مردم نمی دانند در جامعه اطرافشان چه می گذرد مطالبه گری و نظارت نمی کنند و لذا پاسخگویی را نمی طلبند و این متغیر ارتباط مستقیمی با مسئولیت پذیری دارد. وقتی پاسخگویی کم باشد، فساد افزایش خواهد یافت و سلامت اداری از بین خواهد رفت. مردمان کشورهای قانونمند برای این که خیس نشوند، سعی می کنند که خود را زیر چتر قانون قرار دهند، اما در دیگر کشورها برای اینکه خیس نشوند،  سعی می کنند از زیر چتر قانون خارج شوند و قانون را دور بزنند. وی راه حل این مشکل را اجرای مدل سیاستگذاری باز دانست که درمان این درد به شمار می رود.
وی ادامه داد: وقتی سیاستگذاری باز باشد و در مرحله تدوین اجرا و ارزیابی این فرایند اعمال شود نظارت راحت تر می شود و حتی نظارت کمتر مورد نیاز است چرا که شفافیت بالا می رود و پاسخگویی آسان خواهد بود. سیاستگذاری باز باید از طریق شبکه سازی  انجام گیرد که خود بر مساله شناسی مبتنی است.

Back to top