یکشنبه, ۰۲ دی ۱۴۰۳

رئيس مركز الگوي اسلامي ايراني پيشرفت با تأكيد بر ضرورت تدوين الگو براي شتاب بخشيدن به حركت كشور و مصون ماندن حركت پرشتاب جمهوري اسلامي ايران از تغييرات شديد و ناخواسته در مسير پيشرفت، بر استفاده از تمام ظرفيت نخبگان كشور در دانشگاه‌ها و حوزه‌هاي علميه و مراكز علمي در روند تدوين الگو تاكيد كرد.

به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر صادق واعظ‌زاده كه در آستانه سالگرد صدور حكم رهبر معظم انقلاب مبني بر تأسيس مركز الگوي اسلامي ايراني پيشرفت در جمع خبرنگاران سخن مي‌گفت، اظهار داشت: الگوي اسلامي ايراني پيشرفت، برنامه‌اي جامع براي مشخص كردن اهداف مهم و مسير حركت جمهوري اسلامي است كه همه حوزه‌ها اعم از اقتصادي، سياسي، اجتماعي، فرهنگي و ... را در برمي‌گيرد. البته در سال‌هاي اخير براي بخش‌هاي مختلف، برنامه‌هاي ميان‌مدت و بلند مدتي در كشور تهيه شده و اسناد برنامه‌‌يي متعددي در سطوح گوناگون تدوين شده است. الگو بايد به عنوان برنامه‌اي جامع، همه بخش‌ها را به صورت هماهنگ در نظر بگيرد و موجب هماهنگي و وحدت بين برنامه‌هاي بخشي شود.

وي خاطرنشان كرد: الگو، برنامه‌اي بلند مدت‌تر از برنامه‌هاي پنج ساله توسعه و ساير اسناد و برنامه‌هاي كشور است كه مسائل و موضوعات اصلي و كلان كشور را موردتوجه قرار مي‌دهد و برنامه‌هاي ديگر بر اساس آن تهيه مي‌شوند. در واقع الگوي اسلامي ايراني پيشرفت، سند بالادستي براي ساير اسناد و برنامه‌هاي كشور است.

واعظ‌زاده در خصوص ضرورت‌هاي تهيه الگو با توجه به وجود سند چشم‌انداز وبرنامه‌هاي توسعه پنج ساله گفت: وجود همين اسناد برنامه‌‌يي كه از نقاط قوت كشور است، اين ضرورت را ايجاد كرده است كه به عنوان يك مرحله تكامل از تدبير امور كشور، الگوي جامع و بلندمدتي تهيه شود و فرهنگ و اقتصاد را به صورت يك‌جا و هماهنگ لحاظ كند و ازسوي ديگر برنامه‌هاي پنج ساله و سياست‌هاي آنها را در خطي واحد و باثبات قرار دهد تا از سردرگمي مردم و فعالان عرصه‌هاي مختلف و تغييرات شديد در سياست‌ها وبرنامه‌ها در پي تغيير دولت‌ها و مجلس‌ها كه خود لازمه يك نظام مردم سالار است جلوگيري شود.

رييس مركز الگوي اسلامي ايراني پيشرفت تصريح كرد: نبود چنين الگوي جامعي باعث شده روند حركت كشور در پي تغييرات مديريتي با تغييرات ناخواسته‌اي مواجه شده و دشواري‌هايي براي فعالان بخش‌هاي مختلف فرهنگي، اقتصادي، اجتماعي و .... ايجاد شود.

واعظ‌زاده تصريح كرد: كشورهاي مختلف دنيا براي حفظ و ارتقاي خط كلي حركت خود،راه‌هاي متفاوتي دارند كه با توجه به شرايط و اقتضائات بومي و تجارب موجود، راه حل اين مساله در كشور جمهوري اسلامي ايران، تدوين الگوي اسلامي ايراني پيشرفت تشخيص داده شده است.

به گزارش ايسنا، وي در خصوص ويژگي‌هاي الگوي اسلامي ايراني پيشرفت گفت: ويژگي‌هاي الگو از سوالات اساسي است كه بايد توسط صاحب‌نظران در روند تدوين الگو پاسخ داده شود ولي از جمله اساسي‌ترين ويژگي‌هايي كه در تدوين الگو مد نظر قراردارد، مباني اسلامي الگوست كه اساس و مبناي همه امور در كشور است. الگو بايدمقتضيات ملي و ويژگي‌هاي روحي، شخصيتي و علايق و خواسته‌هاي مشترك مردم ايران وسرمايه‌ها و مزيت‌هاي پايدار كشور را هم مد نظر قرار دهد.

واعظ‌زاده با تاكيد بر ضرورت استفاده از تجارب گذشته برنامه‌ريزي كشور در تدوين الگوي اسلامي ايراني پيشرفت گفت: در سي سال اخير و به ويژه پس از جنگ، تلاش‌هاي زيادي براي تهيه و اجراي برنامه‌هاي توسعه در كشور انجام شده كه بايد از نقاط قوت آنها استفاده و از ضعف‌هاي آنها پرهيز كرد. كشورهاي مختلف در برنامه‌ريزي‌هاي جامع خود روش‌هاي مختلفي را پيش گرفته‌اند كه بايد از تجربه‌هاي موفق و شكست‌هاي آنها هم درس گرفت.

وي گفت: رويكرد مركز در تهيه الگويي با چنين خصوصيات، تمركزگرايي نيست. مركزجايي نيست كه گروهي از متخصصان، دور از ظرفيت‌هاي فكري گسترده كشور جمع شده و الگو را تدوين كنند بلكه تلاش مي‌شود از همه ظرفيت‌هاي كشور در تهيه الگو استفاده شود. هزاران نفر از استادان و محققان كشور در دانشگاه‌ها و مراكز علمي مختلف و حوزه هاي علميه، بالقوه توانايي مشاركت در تدوين الگو را دارند. انجمن‌هاي علمي هم حلقه‌هاي مفيدي هستند كه مي‌توانند در تهيه الگو خصوصا مقدمات و مباني علمي و پژوهشي آن به نحو فعالي مشاركت داشته باشند. تدوين الگو به روحيه بانشاط و نوجويي و نوآوري جوانان نيز احتياج دارد؛ لذا جوانان بايد در تدوين برنامه بلندمدت پيشرفت كشورحضور جدي داشته باشند.

واعظ زاده افزود: مديران سابق كشور از ديگر ظرفيت‌هاي باارزش موجود هستند كه بايد از تجربيات و فكر آنها هم در تهيه الگو استفاده كرد. فهرست اين مديران تهيه شده و به تدريج از اين چهره‌ها و شخصيت‌ها به طور جدي در تهيه الگو كمك گرفته خواهدشد.

رييس مركز الگوي اسلامي ايراني پيشرفت در ادامه با تاكيد بر اين كه مركز يك پژوهشگاه يا سازمان و اداره نيست كه تعدادي از صاحب‌نظران را براي تهيه الگو جمع كند بلكه جايي است كه بايد همه ظرفيت‌هاي موجود كشور را هماهنگ و هم‌افزا كند و تا امروز هم چنين بوده است در خصوص فعاليت‌هاي مركز گفت: فعاليت‌هاي مركز زودبازده نيست ولي طي همين مدت يك سال با جديت بسيار، مقدمات كار فراهم شده است؛ مجموعه‌اي از نيروهاي كيفي كه خود اغلب از اساتيد دانشگاه‌ها هستند در مركز مشغول شده‌اند و مقدمات حضورگسترده همكاران خود را فراهم كرده‌اند و بسياري از مسائل مقدماتي الگو را روشن كرده‌اند. با بهره‌گيري از رهنمودهاي مقام معظم رهبري تهيه اصول راهنماي الگو كه چارچوبي كلي از دورنماي آن است شروع شده است. مطالعات روش‌شناسي الگو هم كه مراحل و زمان‌بندي تدوين الگو با ويژگي‌هاي خاص مد نظر را مشخص مي‌كند آغاز شده كه در اين راستا با همكاري گروهي از استادان دانشگاه‌ها، نشست‌ها و مصاحبه‌هاي عمقي باصاحب‌نظران مختلف انجام شده است. تقريبا از تمام مديران سازمان برنامه و بودجه سابق و معاونت برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري و وزراي سابق علوم و بهداشت براي ارائه نظرات و تجارب‌شان دعوت شده و از متخصصان برنامه‌ريزي راهبردي درحوزه‌هاي مختلف خواسته شده كه ديدگاه‌هاي خود را به صورت مقاله مدون براي ارائه در اولين كنفرانس الگوي اسلامي ايراني پيشرفت كه دهم و يازدهم خرداد ماه برگزار مي‌شود، ارائه كنند. مذاكراتي هم با رؤساي انجمن‌هاي علمي كشور انجام شده و گروه منتخبي از آنها پيش‌طرحي را در خصوص نحوه همكاري انجمن‌ها در تدوين الگو تهيه كرده‌اند.

واعظ‌زاده خاطرنشان كرد: با مجموعه فعاليت‌هاي انجام‌شده پيش‌بيني مي‌شود روش كار و مراحل و زمان‌بندي تدوين الگو مدتي پس از كنفرانس تدوين الگو به طور كامل روشن شود.

وي با اشاره به نشست‌هاي متعددي كه براي تبادل نظر با جوانان و دانشجويان و فعالان انجمن‌هاي علمي و كانون‌ها و تشكل‌هاي دانشجويي در تهران و شهرستان‌هابرگزار شده است، اظهار داشت: در راستاي جلب مشاركت هر چه بيشتر جوانان و دانشجويان در تدوين الگو، كنگره‌اي با عنوان پيشگامان پيشرفت، اواخر هفته جاري با حضور جوانان و دانشجويان علاقمند برگزار مي‌شود تا زمينه هم‌فكري گسترده‌تر با آنها در خصوص الگو فراهم شود.

واعظ زاده در ادامه در پاسخ به سوال يكي از خبرنگاران در خصوص ضمانت اجرايي الگوگفت: تهيه الگوي اسلامي ايراني پيشرفت با رهنمود مقام معظم رهبري آغاز شده و تاسيس مركز هم با حكم رهبر فرزانه انقلاب صورت گرفته است. پيش‌نويس الگو پس از تهيه بهرهبر معظم انقلاب تقديم خواهد شد و از آنجا كه تعيين سياست‌هاي علمي نظام طبق قانون اساسي بر عهده مقام معظم رهبري است، الگو پس از تاييد ايشان به عنوان سند بالادستي تمام اسناد و برنامه‌هاي كشور به مراجع ذي‌ربط ابلاغ خواهد شد. البته در كنار اين ضمانت قانوني، مشاركت عمومي در تدوين سند، مهمترين ضامن اجراي آن خواهد بود؛ لذا سعي داريم از قدم اول، نخبگان كشور در تدوين الگو مشاركت داشته باشند تا به اجراي آن نيز دلبستگي داشته باشند.

وي در ادامه در پاسخ به سوالي درباره بودجه تهيه الگو گفت: مركز الگوي اسلامي ايراني پيشرفت، تشكيلاتي بسيار محدود با پرسنل كيفي است كه با ساختاري ساده، علمي وبدون تشريفات، مسووليت هماهنگي ظرفيت‌هاي موجود در راستاي تدوين الگو را بر عهده دارد؛ لذا بودجه چنداني براي فعاليت‌هاي مركز صرف نخواهد شد و اتكاي اصلي بر منابع و نيروهايي است كه در دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها و مراكز ديگر وجود دارند. البته حمايت‌هاي سخت افزاري و نرم‌افزاري هم حسب نياز از سوي مركز انجام خواهد شد ولي درمجموع، بودجه كلاني نياز نيست.

واعظ‌زاده در ادامه در پاسخ به اين سوال كه در تدوين الگو بيشتر از تجارب چه كشورهايي استفاده مي‌شود، گفت: تجربيات تمام كشورها مد نظر قرار دارد و هم به تجارب موفق و هم به تجارب شكست‌خورده آنها توجه مي‌شود و البته ويژگي اسلامي و ايراني و علمي بودن در تمام روند تدوين نقشه مد نظر قرار دارد. بدين منظور ساز و كاري براي گردآوري و استفاده از تجارب الگوهاي ديگر تهيه و مقدمات آن‌ فراهم شده است.

رييس مركز الگوي اسلامي ايراني پيشرفت در پايان با تاكيد بر ضرورت گفتمان سازي در مسير تهيه و اجراي الگوي اسلامي ايراني پيشرفت نقش ويژه رسانه‌ها را در اين زمينه يادآور شد و گفت: متاسفانه بسياري از متفكران كشور، رغبت چنداني به مشاركت درمباحث و برنامه‌ريزي‌هاي كلان كشور ندارند كه رسانه‌ها مي‌توانند شرايط مورد نظر آنان را براي اين مشاركت فراهم كنند و ضمن گفتمان‌سازي و ترويج انديشه تهيه برنامه بلندمدت پيشرفت در سطوح مختلف جامعه، نقش موثري در جلب مشاركت نخبگان در تدوين الگو ايفا كنند.

Back to top