با حضور اعضای هيئترئيسه و جمعی از مديران دانشگاه، پيش از ظهر روز دوشنبه بيست و هفتم آبانماه 1392، «پژوهشکده الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت» در مجموعه پژوهشگاه علم و صنعت ايران، رسماً گشايش يافت.
الحاق اين واحد پژوهشی جديد به واحدهای تحت پوشش پژوهشگاه علم و صنعت ايران، در شانزدهمين جلسه هيئت امنای دانشگاه، بررسی و مورد تصويب قرار گرفته بود و در پی آن با حکم دکتر منتظری (رييس پژوهشگاه علم و صنعت ايران و معاون پژوهش و فناوری دانشگاه)، دکتر محمدسعيد جبل عاملی (عضو هيئت علمی دانشکده مهندسی صنايع)، به عنوان سرپرست پژوهشکده الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت انتخاب و منصوب شد.
دکتر منتظری در آيين گشايش پژوهشکده الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت که در محل اين پژوهشکده برگزار شد، از افتتاح اين پژوهشکدهها و مراکز به عنوان يکی از نقاط عطف در برنامههای پژوهش و فناوری دانشگاه نام برد. وی سپس به معرفی اقدامات تأسيس پژوهشگاه علم و صنعت ايران -پيرو تأکيدات مقام معظم رهبری در ديدار نخبگان کشور با معظم له- و تبيين برنامههای آينده اين پژوهشگاه پرداخت و گفت: پژوهشگاه علم و صنعت ايران، به منظور توسعه و انسجام هر چه بيشتر فعاليتهای پژوهشی در دانشگاهها و ايجاد بستر مناسب جهت تعامل همه جانبه و مؤثر با سازمانها، دستگاههای اجرايی و بخشهای مختلف توليدی و خدماتی کشور و همسو با تکاليف قانون برنامه پنجم توسعه و همچنين مأموريت و وظايف وزارت مبنی بر انسجام امور تحقيقات و فناوری و افزايش کارايی و اثر بخشی تحقيقات کشور، در سال 1390 در هيئت امنای دانشگاه، مصوب گرديد و از پاييز 1391، اجرايی شد و آغاز به کار نمود.
رئيس پژوهشگاه علم و صنعت ايران گفت: تاکنون علاوه بر پژوهشکدهها و مراکز تحقيقاتی موجود دانشگاه، الحاق دوازده مرکز ديگر مصوب گرديده که تمامی آنها ان شاء الله ظرف هفتههای آينده افتتاح خواهند شد و پس از راهاندازی، اخذ مصوبات نهايی را در وزارت علوم، تحقيقات و فناوری، دنبال خواهند کرد. وی تأکيد کرد با ظرفيت فعلی دانشگاه، امکان توسعه 24 پژوهشکده و مرکز تحقيقاتی فعلی به حدود 50 پژوهشکده و مرکز در آينده نزديک وجود دارد و اين توسعه و افزايش، در برنامه کاری پژوهشگاه قرار دارد.
دکتر منتظری با خرسندی از پذيرش مسئوليت سرپرستی اين مراکز از سوی افراد توانمند، ابراز اميدواری کرد در آينده نزديک، شاهد اثرات خير فعاليت اين پژوهشکدهها و مراکز تحقيقاتی در دانشگاه و کشور باشيم.
دکتر جبل عاملی نيز با اشاره به شکلگيری و تأسيس پژوهشکده الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت بر اساس شأن نزول تأسيس پژوهشگاه به فرمان مقام معظم رهبري، گفت: اين پژوهشکده، سرنوشت خود را با مرکز الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت گره زده و من هر چه با سازمانهای بيرونی تماس بيشتری برقرار میکنم به اين نکته تعصب بيشتری میيابم که مشارکت دانشکدههای مهندسی صنايع و مهندسی پيشرفت ما، میتواند تأثير عظيمی در محتوای علومی که شکل میگيرد، داشته باشد.
دکتر جبل عاملی با اشاره به خلأ ديد منظومهای و جامعنگر در کشور افزود: از اهداف عمده پژوهشکده الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت، ايجاد فضای گفتمانی در الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت است و فکر میکنم دانشکدههايی نظير دانشکدههای ما که در نظام فنی-مهندسی کار میکنيم، در اين زمينه خوب کار میکنند.
سرپرست پژوهشکده الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت از پيشبينی سه گروه اوليه کاری «گفتمان پيشرفت»، «مديريت و رهبری تحول» و «مدلسازی و شبيهسازي» در اين پژوهشکده خبر داد.
در بخش ديگر اين مراسم، دکتر معينی (رئيس دانشکده مهندسی صنايع) و دکتر علیاحمدی (رئيس دانشکده مهندسی پيشرفت) درباره محورهای همکاری و تعامل اين دانشکدهها با پژوهشکده الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت سخن گفتند. دکتر معينی گفت: وقتی با اسلام و ديد اسلامی کارها را پيش ببريم، همه مسائل مرتفع میشود و جامعه به سمت پيشرفت واقعی حرکت میکند. دکتر علیاحمدی نيز گفت: برای آنکه آموزههای اسلام ناب، بيش از پيش در زندگی اجتماعی ورود يابد، نيازمند آنيم که به جهانبينی و ايدئولوژی مبتنی بر وحی، نظام جديدی دهيم تا بتواند پاسخگوی نيازهای اجتماعی باشد. وی دانشکدههای مهندسی صنايع و پيشرفت را بازوهای اين پژوهشکده در طراحی سيستمهای کلان توصيف کرد.
گفتنی است پژوهشکده الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت با هدف ايجاد و مديريت فضای گفتمانی پيرامون الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت مبتنی بر الگويی جامع، نظاممند و منسجم برای گفتمانسازي، شناسايی، تربيت و ساماندهی نيروهای خلاق، متعهد و توانمند حول محور الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت و تسهيل نقشآفرينی آنها در اين عرصه، همکاری با مراکز علمی و تحقيقاتی پيرامون طراحی و تدوين الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت، طراحی سازکارهای انگيزشی نوآورانه با هدف تبديل موضوع «الگوی اسلامی ايرانی پيشرفت» به مطالبه عمومی و چشمانداز مشترک جامعه نخبگانی جوان، بسترسازي براي گسترش فضاي بحث، تبادلنظر و گفتمان علمي در سطح دانشگاهها و حوزههاي علميه در زمينههاي مرتبط با الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، بسترسازي براي انتشار و تبيين آرا و ديدگاههاي فكري و علمي انديشكدهها؛ همفكري جهت شناسايي مسايل اساسي و كلان در پيشرفت كشور و ارائه راهكارهاي مناسب براي تبيين آنها در حوزه تخصصي و انعكاس نتايج به انديشكدههاي مربوط در مرکز الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت؛ برگزاري نشستها و كارگاههاي تخصصي به منظور تحقق اهداف تعیینشده برای پژوهشکده، انتشار دستاوردها و نتایج حاصل از نشستهای اندیشهورزی و پژوهشهای صورتگرفته با همکاری پژوهشکده و ارسال آنها برای اندیشکدههای مربوط در مرکز الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت و همچنین ترویج آنها در جامعه متفکران ذیربط، راهاندازی و تأسيس شده است و مرکز الگوی اسلامی-ايرانی پيشرفت، مرکز اصلی بهرهبردار از دستاوردهای آن خواهد بود.