پنجشنبه, ۰۱ آذر ۱۴۰۳

استاد دانشگاه صنعتي شريف معتقد است: براي تحقق پيشرفت اسلامي ايراني در جامعه، نيازمند يافتن سازكارهاي مناسب پيشرفت در كشور هستيم.

به گزارش دفتر ارتباطات مركز الگوي اسلامي ايراني پيشرفت، دكتر علي ‌نقي مشايخي، استاد دانشگاه صنعتی شريف در هشتمین نشست اندیشه‌ورزی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، درباره ساختارهاي نظام در ايجاد الگوي پيشرفت اسلامي ايراني سخن گفت. وي با اشاره به اينكه چشم‌انداز بيست ساله جمهوري اسلامي ايراني، سند مهمي است كه وضعيت مطلوب جامعه را در سال 1404 ترسيم كرده است، افزود: الگوي پيشرفت ايراني اسلامي بايد الگويي باشد كه در مسير پيشرفت، جامعه را از آنچه در سند چشم انداز 1404 ترسيم شده است، عبور دهد.

عضو اندیشکده اقتصاد مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با تأكيد بر اينكه يكي از پيش‌نيازهاي طراحي الگوي پيشرفت، تحليل و درك علل عملكرد نامطلوب گذشته است، اضافه كرد: آنچه به عنوان عملكرد گذشته ملاحظه مي‌شود حاصل ساختار نظام و سازکارهاي حاكم بر آن است. اگر سازكارها و ساختار مناسب نباشد، هر چقدر هم كه هدف‌ها، عالي و آرمان­ها بلند باشد، نتيجه دلخواه به دست نمي‌آيد. برای پیشرفت اسلامی ایرانی باید سازکارهای مناسب آن بر اساس ارزش­های اسلامی و فرهنگ ایرانی، تعیین و راه ­اندازی شود به طوري كه بتواند جامعه را از ايستگاه­هايي نظير وضعيت ترسيم ­شده در چشم ­انداز 1404 عبور دهد.

به گفته دکتر مشایخی اين ساختار شامل اجزاء و ارتباط آنها و قواعد حاكم بر این ارتباطات است كه بايد بررسي و اصلاح شود.

استاد دانشكده مديريت و اقتصاد دانشگاه صنعتي شريف در بخش ديگري از اظهارات خود، تاريخچه تحولات غرب و ريشه‌هاي آن را بررسي كرد و با بيان اينكه در جامعه بايد به دنبال كشف سازکارهای درست و مناسب پيشرفت باشيم، تصريح كرد: پیشرفت علمی و اقتصادی غرب نیز نتیجه فعال شدن سازکارهای پیش‌برنده آن بوده است.

وی گفت: دو تصور برای تحقق پیشرفت وجود دارد؛ یکی پیشرفت با تصمیم­گیری و اراده و فرماندهی متمرکز و دوم، پیشرفت با طراحی و به راه افتادن سازکارهای ایجادکننده پیشرفت؛ که پیشرفت مبتنی بر کارکرد سازکارها، فرایندی ریشه­دار، مستمر و بالنده خواهد بود.

ایشان در پایان با ارائه مدل نمونه ­ای از مجموعه سازکارها برای پیشرفت جامعه -شامل سازکارهای رشد اندیشه، رشد کیفیت حاکمیت، رشد کیفیت و کمیت آموزش و پژوهش و رشد اقتصادی و توان مادی- به تشریح نقش و عملکرد هر سازکار و تأثیر آنها در یکدیگر و در حرکت کلی جامعه جهت تحقق پیشرفت پرداخت و تأکید کرد برای تحقق پيشرفت اسلامي ايراني بايد به سازکار رشد اندیشه و تقویت و تعمیق بستر لازم و نهادینه برای بیان اندیشه ­ها و تضارب آزاد افکار و بلوغ اندیشه­ها، به خصوص در محیط‌های علمی و نخبگانی، اهتمام جدی داشت تا پایه ­های لازم برای ایجاد سازکارهای پیشرفت و عملکرد صحیح آن­ها را فراهم سازد.

Back to top