دوشنبه, ۰۳ دی ۱۴۰۳

الگوی پایه؛ حوزه فرهنگی در پنجمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ظهر امروز(چهارشنبه)، با حضور دکتر سید محمد حسینی و دکتر محمد علی کی نژاد از اعضای هیات رئیسه نشست در سالن 4 مرکز همایش های کتابخانه ملی برگزار شد.

در ابتدای این نشست دکتر مجتبی جاویدی به ارائه مقاله ای تحت عنوان «اعتماد به نفس ملی»؛ ضرورت، راهکارها، آثار و چالش ها در مسیر پیشرفت کشور از نگاه رهبری پرداخت. بر اساس این مقاله، نزديک‌ترين تعبير در متون دينی در این خصوص، «عزت نفس» است. «عزّت» در لغت به معناي «قوت»، «غلبه» و «شكست‌ناپذيري» است و در اصطلاح، حالتي است كه مانع از مغلوب شدن انسان مي‌شود و در اصل از «عزاز» به معناي زمين محكم و نفوذناپذير گرفته شده است.

جاویدی در ادامه به ضرورت اعتماد به نفس ملی اشاره کرده و گفت: اعتماد به نفس ملی پایه پیشرفت و سربلندی و سازندگی کشور است. رهبر انقلاب نه تنها اعتماد به نفس را در مقابله با دشمن درونی - عدم امید و اعتماد به خود - لازم می شمارد، بلکه راهکار مقابله با دشمن بیرونی يعنی استکبار جهانی را نیز خودباوری و اعتماد به نفس ملی می داند. به نظر ایشان، تنها نیرویی که قادر است هیمنه قدرت استکباری را در هم بشکند و قدرت های شیطانی متکی به سلاح را عقب براند، نیروی ملت هاست.

این مقاله در ادامه به ارائه راهکارهای تقویت اعتماد به نفس ملی در کشور نیز پرداخت.

شناخت معماری سکونتگاه بر اساس آیات قرآن از دیگر مباحثی بود که در این نشست توسط دکتر بهزاد وثیق ارائه شد که بر اساس آن انسان به عنوان اشرف مخلوقات متصف به صفات الهی است و خالقیت وی به عنوان تقلیدی از آفرینش الهی شناخته می شود. لذا می توان اینگونه نتیجه گرفت که تمامی ساخته های انسان نشانه ای از ذات اقدس را در خود دارد.

در این مقاله همچنین شناخت خانه براساس زمینه اخلاق انسانی و اجتماع به عنوان یک مفهوم مطرح شد.

 

بررسی عوامل بروز مصرف گرایی در جامعه ایران

دکتر مجیدمحمد شفیعی به ارائه مقاله ای تحت عنوان عوامل و پیامدهای مصرف گرایی و نقش آن در الگوی پایه پیشرفت با تمرکز بر بازاریابی اجتماعی و مدیریت فرهنگی پرداخت. بر اساس آن، برخی از مهم ترین عوامل بروز مصرف گرایی در جامعه ایران را می توانرسانه ها و تبلیغات و آگهی‌های تجاری نامناسب و افراط گونه مانند نمایش سبک زندگی، عادات و الگوهای رفتاری افراد، تاثیر قابل توجهی در شیوه تفکر جوامع دارند و با تاثیر بر نگرش افراد، تقاضا برای خرید کالا را خلق می‌کنند، دانست.

علاوه بر این،مولفه‌های شخصیتی و روانی و مولفه‌های فرهنگی از دیگر عوامل بروز مصرف گرایی در جامعه ایران نام برده شده است. مولفه‌های اقتصادی که از جمله مهمترین آنها، در جامعه ایران را می توان صنعتی شدن معیوب و اقتصاد مبتنی بر نفت دانست نیز از دیگر عوامل است.

در ادامه این مقاله به آثار و پیامدهای مصرف گرایی در جامعه اشاره و بحث بازاریابی اجتماعی تبیین و تشریح و در پایان مدیریت فرهنگی با رویکرد اسلامی در پدیده مصرف‌گرایی، با استفاده از سه مولفه اصلی شامل اعتدال و میانه روی، آخرت‌گرایی و رعایت حقوق بررسی شد.

در ادامه این نشست دکتر محمد مزیدی به بررسی تناسب الگوی پیشرفت و جهانی شدن در سند تحول بنیادین پرداخته و گفت: با توجه به نیازهای جهانی، هویت ملی و نیازهای خاص هر کشور و نیز با توجه به استانداردهای بین المللی، نیازمند اصلاحات و تدابیری هستیم تا با تحقیق و استفاده از اندیشه جهانی بر تهدیدها غالب آییم و با استفاده از فرصت های به وجود آمده  درست ببینیم و تصمیم بگیریم و با تفکر منطقی و تلفیقی به توسعه و تعمیق و تربیت شهروندی خوب و متعهد و خلاق دست یابیم. فرهنگ، و به تبع آن تعلیم و تربیت از جمله موضوعات مهمی است که قطعاً در بحث جهانی شدن و مطالعه ی ابعاد گوناگون آن از ارزش والایی برخوردار است. توجه به اهمیت جهانی شدن و روند ناگزیر آن سبب می شود که تمام ابعاد زندگی انسان ها را تحت تاثیر وتغییر قرار دهد.

این مقاله عنوان می کند: ملّتی می‌تواند فرهنگ و تمدن و اعتقادات خود را حفظ کند که ارزش‌های هویتیش را ابتدا در درون خود بشناسد و سپس قادر باشد که آنها را به دیگران بشناساند.

بنا بر گفته محقق، این پژوهش گامی برای شناختن و شناساندن ابعاد گوناگون سند تحول بنیادین به وسیله بررسی مولفه های جهانی شدن در حوزه ملّی و جهانی با تاکید بر پیام‌ها و ظرفیت‌های تمدن و فرهنگ ایرانی و اسلامی است. سند تحول بنیادین در نگاه اول، انبوهی ازمفاهیم ارزشی است، و به دلیل داشتن مستندات نظری قابل اتکا، نمی تواند به لحاظ محتوایی دارای اشکالات زیادی باشد.

سند تحول بنیادین هیچگونه اولویت بندی را در هیچ یک از حوزه ها، اعم از هدف های کلان، راهبردهای کلان، حتی هدف های عملیاتی و راهکارها، ارائه نداده است ترغیب اجتماعی ارزیابی فرد از حالت جسمانی انگیزشی خود

بر اساس این گزارش، تجلی معنویت در عرصه کار و زندگی توسط حجت الاسلام دکتر احمد احمدی و واکاوی بازدارنده های تکوین وحدت اسلامی در قرآن و حدیث توسط دکتر مسعود اقبالی ارائه شد. در پایان این مراسم جلسه پرسش و پاسخ پیرامون موضوع نشست برگزار شد.

 

Back to top