چهارشنبه, ۰۳ بهمن ۱۴۰۳

نشست تخصصی اندیشکده معنویت مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با پیام آیت الله جوادی آملی و با حضور دکتر واعظ زاده -رئیس مرکز- حجت الاسلام احمدی -رئیس اندیشکده معنویت و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی- و جمعی از اندیشمندان و پژوهشگران حوزه و دانشگاه در محل مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت برگزار شد.

به گزارش دفتر ارتباطات مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، در این نشست یک روزه دکتر واعظ زاده -رئیس شورای عالی مرکز الگوی اسلامی پیشرفت  با تشکر از آیت الله جوادی آملی به خاطر ارائه پیام به نشست، تفاوت اصلی الگوی پیشرفت با الگوهای توسعه را در معنویت ذکر کرد. 

وی معنویت آدمی را باور به جهان غیب و در رأس آن باور به خدا و آخرت تعریف کرد.  او جهان غیب را حقیقتی ذکر کرد که به چشم سر دیده نمی شود اما عقل به واقعیت آن گواهی می دهد و چشم دل آن را می فهمد.

رییس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت افزود: معنویت مفهومی انتزاعی نیست؛ بلکه واقعیتی است که در زندگی بروز و ظهور می یابد.

وی معنویت را روح کنش‌های انسان دانست که واقعیت آن ها را تغییر می دهد و افزود: جهت، کیفیت و شدت کنش وابسته به انگیزش است و معنویت بر انگیزش تأثیر قوی می گذارد و کنش آدمی و جهان اجتماعی را تغییر می دهد، بنابراین معنویت همراه با عمل ارزشمند است.

او ادامه داد: اعتقاد به پستی ذاتی زندگی دنیا و تلاش نکردن در این دنیا بر خلاف معنویت است و موجب رستگاری نمی شود. همچنانکه عمل بدون معنویت و زندگی بی‌هدف و بی‌معنا، موجب سعادت دنیوی و اخروی نمی‌شود.

واعظ‌زاده گفت: الگوی پیشرفت در پی آن است که زندگی اجتماعی را بر اساس معنویت میسر کند، لذا نظام های اقتصادی و فرهنگی و سیاسی جامعه باید بر این اساس شکل بگیرد.

او افزود: از دشوارترین نظام‌ها، نظام اقتصادی بر اساس معنویت است. در این نظام، لذت مصرف بیش از کفاف با لذتی بزرگ‌تر جایگزین می شود و آن لذت کار و تولید و مدیریت ثروت برای تأمین کفاف دیگران و آبادی دنیا بر اساس معنویت است.

وی ادامه داد این جایگزینی انگیزش فردی و جمعی را برای کار و تلاش افزایش می دهد. در این نظام سیاست ها و مقررات، مشوق زندگی بر اساس معنویت است.

واعظ‌زاده سپس به نمونه هایی از تدابیر عملی برای این منظور اشاره کرد.

 در ادامه  حجت الاسلام والمسلمین احمدی رئیس اندیشکده معنویت  نیز معنویت اسلامی را آمیزه‌ای از کار و تلاش هدفمند توصیف و اضافه کرد: مهم‌ترین وجه معنویت، تجلی آن در فکر و عمل است.

وی ادامه داد: پیامبر گرامی اسلام و همه انبیا و اولیای الهی (ع) از دسترنج خود گذران زندگی می‌کردند و امام علی (ع) بیش از هزار بنده را با درآمدهایی که از کار و تلاش شخصی به دست آورده بود، آزاد کرد.

رییس اندیشکده معنویت در بیان مراتب معنویت گفت: هر کسی که با توجه به ذات احدیت کار کند و در کار خود صادق باشد، او معنوی است. انسان معنوی، انسانی است که به خالق هستی توجه دارد و همه کنش‌های او در چتر انا لله و انا الیه راجعون تجلی پیدا می‌کند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی کار و تلاش را جوهر و حقیقت معنویت دینی دانست و اظهار کرد: رهبانیت در اسلام پذیرفته نیست؛ در مسیحت هم نگاه متفاوت پروتستان‌ها موجب آبادانی شد. آنها بر این اعتقاد بودند که اگر دنیا را آباد کنی، آخرت آباد خواهد شد و با چنین تفکری موجبات توسعه را فراهم کردند. اکنون که مقام معظم رهبری این وظیفه سنگین را به مرکز سپرده‌اند، باید همه همت و توان خود را معطوف به این امر خطیر کنیم و با تبیین حقیقت دنیا و آخرت، فکر و عمل را در هم آمیزیم و نگاهی عمیق به حقایق هستی داشته باشیم.

در ادامه این نشست مقالات تخصصی از سوی پژوهشگران ارائه و به بحث گذاشته شد.

Back to top