جمعه, ۰۲ آذر ۱۴۰۳

به گزارش دفتر ارتباطات مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، نشست تخصصی سالانه اندیشکدة خانواده با عنوان «خانواده و اقتدار ملی» روز پنج شنبه، 29 آذرماه با حضور خانم دکتر معصومة ابتکار (معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده ریاست جمهوری)، اعضای اندیشکدة خانواده و جمعی از پژوهشگران و محققین حوزه خانواده و فرهنگ در محل مرکز الگو برگزار شد.

در ابتدای این نشست، دکتر افروز (رئیس اندیشکده خانواده) ضمن خیر مقدم و تشکر از همة پژوهشگرانی که در نشست شرکت کرده‌­اند، اظهار داشت: خانواده به عنوان اولین و مهم­ترین کانون تربیت، نقش بی­‌بدیلی در شکل‌گیری شاکلة رفتاری و شخصیتی فرزندان دارد. از چنین منظری، خانواده رکن اصلی اقتدار ملی محسوب می­‌شود و کشوری که دارای خانواده­‌های مستحکم، پویا و رشدیافته باشد، از انسجام، درهم‌­تنیدگی و اقتدار ملی بالاتری برخوردار است.

در ادامه، خانم دکتر ابتکار ضمن ابراز خرسندی از حضور خود در مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و تشکر از دست‌­اندرکاران برگزاری نشست تخصصی خانواده و اقتدار ملی، به بیان مسائل و افق خانواده پرداخت. وی از تأسیس ستاد ملی زن و خانواده به عنوان یک نهاد فراقوه‌­ای خبر داد و اظهار داشت؛ این ستاد به عنوان یکی از ساختارهای مناسب با حضور وزرای مرتبط، معاون قوه قضائیه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نماینده شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس جمهور شکل گرفته و تاکنون سه مصوبه مهم با عنوان؛ تدوین شاخص‌­های عدالت جنسیتی، ورزش و نشاط دختران، تقسیم کار ملی برای انجام آموزش­‌های قبل، حین و بعد از ازدواج داشته که هر یک از این مصوبات با مشارکت وزارت­خانه­‌های ذیربط پیگیری و تاکنون به نتایج خوبی منتج شده است.

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، در ادامه مباحث خود اشاراتی به ضرورت کاربردی کردن مطالعات دانشگاهی به‌­ویژه پایان­‌نامه‌­ها و رساله­‌های تحصیلات تکمیلی داشت و اظهار نمود: در سال 1395 قریب به 5 هزار پایا‌‌‌ن­ نامه و رساله در حوزة خانواده انجام شده است؛ ولی جای تأسف است که تعداد اندکی از این پایان ­نامه‌­ها از قابلیت کاربردی شدن در این حوزة خطیر برخوردار بوده‌اند. سؤال اساسی این است که چرا باید پژوهش‌هایی با بودجه عمومی انجام شود ولی گره‌­گشای معضلات جامعه نباشد. این موضوع نشان­ از عدم وجود رابطة ارگانیک و تعریف شده بین دانشگاه و نیازهای کشور دارد.

دکتر ابتکار، به تأثیر گذاری فضای مجازی بر رفتار جوانان نیز اشاره داشت و از شکل‌­گیری کارگروه شورای فقهی و حقوقی در معاونت امور زنان و خانواده به منظور به‌روز رسانی قوانین و ارائة طرح‌­های مناسب و مبتنی بر آموزه‌های دینی و علمی سخن گفت.

او از سازمان­دهی کار خانم‌­های خانه‌­دار به عنوان یک اقدام ارزشمند یاد کرد و اظهار داشت به استناد تحقیقات انجام شده، 22 تا 30درصد GDP (تولید ناخالص ملی) حاصل کار خانگی خانم­‌های خانه‌دار است. بر همین اساس باید به این قبیل کارها بها داده شود و این قبیل از زنان بتوانند نسبت به آیندة خود امیدوارتر حرکت کنند و از تأمین اجتماعی معتبری برخوردار باشند.

دکتر ابتکار، از تنگ‌­نظری عده‌­ای که همچنان نگاه جنسیتی به زنان دارند و گاهی با الفاظ نامناسب سعی در تحقیر آنان دارند، گلایه کرد و گفت: این نگاه نه‌ ­تنها پاسخگوی نیازهای جامعه امروزی نیست؛ بلکه فاصلة زیادی با واقعیات و انتظارات به­ حق زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور و ستون­‌های اصلی خانواده و فرهنگ دینی و سیرة رسول خدا دارد. چرا باید از سویی دختران تشویق به تحصیل و کار تخصصی و حرفه­‌ای شوند و از سوی دیگر با این گفتمان نامناسب و تخریب­ گرانه مواجه گردند؟ شایسته نیست دختران مستعد ما که می‌­توانند در حوزه‌­های تخصصی و ورزشی مدال­ آور و نقش ­آفرین باشند، ازدواج را عامل محروم شدن از حضور خود در چنین حوزه‌­هایی بدانند و به دلیل قوانینی که شرط حضور در این حوزه‌­های علمی و ورزشی را رضایت همسر می­‌داند، از ترس عدم موافقت همسر، ترجیح دهند ازدواج را به تأخیر بیندازند.

او از اختلال ارتباطی و گفتمانی در فضای خانواده­‌ها نیز به عنوان یکی از مشکلات یاد کرد و اظهار داشت پژوهش‌­های انجام شده نشان می­‌دهد گفتمان خانوادگی بسیار کم­رنگ شده است و این پدیده نیز می‌تواند زنگ خطری برای استحکام و پویایی فضای خانواده باشد.

در ادامه نشست، آقایان دکتر محمود حکمت­ نیا، دکتر سیدمحسن فاطمی و آیت­الله سیدمنذرحکیم از اعضای محترم اندیشکدة خانواده مقالات خود را ارائه و در پایان با برگزاری میزگرد تخصصی، مسائل حوزه ازدواج و خانواده با حضور پژوهشگران و حاضرین در نشست مورد بحث و تبادل­ نظر قرار گرفت.

Back to top