دوشنبه, ۰۳ دی ۱۴۰۳

به گزارش دفتر ارتباطات مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، جلسه آشنایی با سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با حضور جمع کثیری از اساتید دانشگاه علوم انتظامی امین در محل این دانشگاه در بهمن ماه سال گذشته برگزار شد.

در این ابتدای این نشست علمی، دکتر لطفعلی بختیاری (رئیس دانشگاه علوم انتظامی امین) ضمن معرفی روند شکل‌گیری الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به اقدامات ستاد کل نیروهای مسلح در این زمینه پرداختند و اینکه در ستاد کل، کار گروهی در این ارتباط تشکیل شده که به جمع‌بندی مجموع نظرات نیروهای مسلح، ویرایش و آماده سازی آنها می‌پردازد تا در نهایت خدمت حضرت آقا تقدیم نماید.

دکتر بختیاری گفت: دانشگاه علوم انتظامی امین، به بررسی این سند به ویژه در بعد امنیتی که رسالت این دانشگاه است می پردازد و انشاالله نظرات را به مسئولین ذیربط نیز ارائه می‌کنند.

رئیس دانشگاه علوم انتظامی امین، سپس به بیان کلیاتی درباره چگونگی تدوین سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداختند و گفتند: رویکرد این سند با توجه به افق 50 ساله، رویکرد تلفیقی است. یعنی هم فرصت محور، تهدید محور، هدف محور و هم تأثیر محور است. آینده، به عنوان ادامه گذشته و وضع موجود نباید طراحی شود؛ بلکه آینده باید از وضع مطلوب، طراحی و تدوین شود و سپس از آینده به وضع موجود برگردیم و ببینیم چه باید کرد. اصطلاحاً در این سند باید آینده‌نگاری هنجاری به جای آینده پژوهی اکتشافی در نظر گرفته شود.

دکتر بختیاری گفت: این سند باید در جامعه، خواست عمومی ایجاد کند. باید برای ایجاد یک اراده مشترک و برای ایجاد یک تعهد تکلیفی و قانونی در همه اقشار مردم، بسیج کننده باشد.

دکتر بختیاری در ادامه اظهار داشت: سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت باید چشم‌انداز مشترک ایجاد کند. سند و الگو، باید قدرت انعطاف‌پذیری، قابلیت و ظرفیت ماندگاری، گذر از تحولات آتی را داشته باشد. همچنین، آرمانگرا بوده و ضامن حفظ ارزش‌های اساسی جامعه باشد که این سند چنین ویژگی‌هایی را دارد.

در پایان ایشان ضمن توصیه به اساتید برای مراجعه به وبگاه مرکز الگو برای مطالعه اسناد بالا دستی و دریافت پاسخ سوالات خود در این وبگاه، اساتید را به مشارکت در این بحث علمی دعوت کردند.

سخنران دوم این نشست علمی، دکتر اسماعیل احمدی مقدم بود که ایشان با معرفی کتاب "درآمدی بر فرآیند تدوین الگوی پایه اسلامی ایرانی پیشرفت"، که مسائل اساسی ایران را برای شناخت چالش‌های پیش رو برای تدوین آینده مطلوب در بردارد، گفتند: برای رسیدن به هر مقصدی گام اول، ارزیابی وضع موجود است البته به شرطی که در مشکلات موجود غرق نشویم.

دکتر احمدی مقدم درباره  ویژگی‌های سند الگو گفتند: یکی از ویژگی‌های این سند، آرمان است که غایت‌ها را نشان می‌دهد و بیشتر از جنس آرزوهاست نه آرزوهای دست یافتنی، بلکه آرزوهایی که جهت‌ساز هستند و مثل ستاره قطبی مسیر را نشان می‌دهند. یکی دیگر از مباحث غنی سند، بحث مبانی است که با گذر زمان دچار تغییر و تحول نمی‌شوند. مبانی، در بعد جهان‌بینی، انسان‌شناسی و سایر ابعاد به خوبی تبیین شده‌اند.

او در ادامه اظهار کرد: اکنون این سوال مطرح است که آیا سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، بر قانون اساسی (به عنوان یک سند بالا دستی ) حاکمیت دارد یا ذیل قانون اساسی قرار می‌گیرد؟ و در جواب گفتند: در بخش اصول و ارزش‌ها و آرمان‌ها همطراز قانون اساسی است اما در بخش ساختاری، حاکمیت بر قانون اساسی دارد زیرا ممکن است تا 50 سال آینده چندین بار قانون اساسی مورد بازبینی و اصلاح قرار بگیرد (البته باز هم نه در سطح آرمان‌ها و اصول، زیرا آرمان رسیدن به مرحله تمدن اسلامی است).

احمدی مقدم گفت: اگر چه این سند در بخش آرمان‌ها حرف‌های خوب و ریشه‌داری زده است ولی به مرور که به سطوح پایین‌تر می‌رسیم، مخصوصا به تدابیر، جای بحث بیشتری دیده می‌شود. الان ما برنامه‌ای را که می‌نویسیم خیلی تعهدی به اجرای آن نداریم، 50 سال بعد چند نسل عوض خواهد شد لذا چطور می‌خواهیم آینده را متعهد به سندی کنیم که الان آن را نوشته‌ایم؟ لذا نباید جنس این سند تجویزی از بالا به پایین باشد بلکه باید هم از بالا به پایین، هم از پایین به بالا باشد. از همه طرف، باید دارای یک بافتی باشد که همه اجرای آن به هم متصل باشند. باید عمق و نهادینه‌ای در سند باشد که در اثر گذر زمان رد نشود.

احمدی مقدم در ادامه گفت: با مطالعه این سند مشخص شد که بحث امنیتی و دفاعی در 56 تدبیر این سند، بسیار بی رنگ دیده شده و خلاء موجود کاملا مشهود است. لذا لازم است اساتید دانشگاه به این موضوع پرداخته و پیشنهادات خود را ارائه دهند. این سند بسیار مهم است و مسائل اساسی باید در آن مورد توجه قرار گیرد لذا انتظار می رود که اساتید دانشگاه به دست اندرکاران این موضوع کمک فکری نمایند.

در پایان نشست، دکتر احمدی مقدم و دکتر بختیاری به سوالات اساتید حاضر در جلسه در خصوص نقد و بررسی سند و چگونگی پاسخ دادند.

Back to top