جمعه, ۱۴ دی ۱۴۰۳

در شورای هماهنگی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که با حضور رییس مرکز، معاونان، روسا و دبیران اندیشکده‌ها تشکیل شد، دکتر غلامعلی افروز رئیس اندیشکده خانواده الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به تعریف نهاد خانواده و اندیشه خانواده محوری پرداخت.

ایشان خانواده‌محوری را عبارت از مجموعه‌ای از ارزش‌ها، نگرش‌ها، بینش‌ها و کنش‌های منسجم و هدفمند فردی و اجتماعی در جهت تشکیل، تحکیم و تعالی نهاد خانواده تعریف کرد. وی ادامه داد: خانواده محوری یعنی اولویت دادن به امور خانواده و فراهم کردن الزامات و زیرساخت‌های لازم برای تشکیل، تحکیم و تعالی خانواده. 
رییس اندیشکده خانواده در اهمیت جامعه خانواده محور گفت: جامعه خانواده‌محور جامعه‌ای است که خانواده، محور سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و تصمیمات خرد و کلان حاکمیت باشد. خانواده در جامعه اسلامی به دلیل نقشی که در تربیت فرزندان صالح و سالم دارد، پیشران پیشرفت نیز محسوب می‌شود. نهادینه شدن فرهنگ خانواده‌محوری،شاهراه پیشرفت و تمدن نوین اسلامی است.
همچنین ایشان در اهمیت موضوع خانواده در قرآن،سیره نبوی و علوی و در مهمترین اسناد بالادستی در نظام جمهوری اسلامی ایران چنین اظهار کردند که خانواده­‌محوری سنت الهی و نقطه آغاز تحول است که در آیات تکوین و تشریع سریان و جریان دائمی دارد. پیدایش، رویش، پالایش و تکامل، حقیقتی جوهری و ذاتی است که بر مجموعه سازه­‌ها و ارکان خانواده سایه افکنده است.
خانواده‌­محوری در ادبیات دینی نه­ تنها یک فرهنگ و سبک خاصی از زندگی؛ بلکه تکلیفی از سوی خالق حکیم و برنامه‌ای برای رشد و تعالی انسان به منظور احراز شرایط خلیفه‌اللهی است.

دکتر افروز با اشاره به اصل دهم قانون اساسی که خانواده را واحدی بنیادی جامعه اسلامی دانسته اظهار داشت همه قوانین و مقررات و برنامه‌ها باید در جهت آسان کردن تشکیل خانواده، پاسداری از قداست آن و استواری روابط خانوادگی بر پایه حقوق و اخلاق اسلامی باشد.
رییس اندیشکده خانواده باتوجه به پیش‌نویس سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: پنجمین فراز از مبانی جامعه‌شناختی سند الگو به درستی از خانواده به عنوان مهم‌ترین نهاد تشکیل دهنده‌ جامعه یاد کرده است که در شکل‌گیری، حفظ، انتقال و ارتقای فرهنگ جامعه، نقشی بی‌همتا دارد.
همچنین در سیزدهمین بند و گزارۀ مبانی عملی سند الگو نیز اشاره به اهمیت خانواده‌محوری در تنظیم ساختارها و اجتماعی و رشد جمعیت با تأکید بر تربیت نیروی انسانی مؤمن و صالح دارد.
در پایان این نشست دکتر افروز پیشنهادهایی در جهت چگونگی نهادینه کردن اندیشه خانواده محوری در عرصه های فرهنگ، اقتصاد، سیاست و اجتماع ارائه کردند.
از جمله پیشنهادهای ارایه شده در عرصه فرهنگ: ارائه خدمات فرهنگی مناسب به نهاد خانواده و فرهنگ سازی مناسب از مفهوم ازدواج و تشکیل خانواده  -سرمایه­ گذاری و ریل­ گذاری نظامات فرهنگی در حوزه‌های مختلف
در عرصه سیاست: ارایه تصاویر مثبت در فضای بین الملل -ارائه الگوی موفق از خانواده محوری به جهانیان - تقویت عملی هویت دینی و ملی.
در عرصه اجتماع: سرمایه‌گذاری در آموزش و پرورش با اندیشه خانواده محوری و حرمت آن -برنامه‌ریزی برای نهادینه شدن اندیشه خانواده محوری در جامعه از طریق رسانه های اثرگذار -حفظ کرامت و منزلت والدین به ویژه والدین سالخورده
در عرصه اقتصاد: فراهم آوردن زیرساخت‌های اقتصادی و رفاه اجتماعی -برنامه ریزی برای رفع تبعیض، فقر، فساد و شکاف طبقاتی- فراهم کردن زیرساخت‌های لازم برای ازدواج جوانان -ایجاد تمهیدات لازم برای تفریحات سالم خانوادگی -برنامه ریزی برای امنیت شغلی و اقتصادی جوانان در بلند مدت
گفتنی است شورای هماهنگی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نشست‌های تخصصی با حضور اساتید و صاحبنظران مطرح در حوزه‌های مختلف هر یک ماه در جمع تخصصی اساتید، اعضای اندیشکده‌های مرکز برگزار می‌کند و در این نشست‌ها به بررسی مهمترین مسائل و موضوعات روز و آینده جامعه و کشور پرداخته می‌شود، مجموعه این سخنرانی‎‌ها در بخش انتشارات وبگاه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت (olgou.ir) منتشر و در دسترس عموم قرار می‌گیرد.

Back to top