در نشستی با حضور رئیس و اعضای اندیشکده معنویت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت موضوع سلامت معنوی ابعاد و مسائل آن مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این نشست دکتر ابطحی عضو اندیشکده معنویت، موضوع سلامت معنوی و مقولات و مسائل مرتبط با این بحث را مورد بررسی قرار دادند، ایشان با اشاره به بحث سلامت معنوی چنین بیان کردند: که سلامت معنوی مقولهای است علمی، که جهان امروز این را پذیرفته و در شاخههای مختلف از جمله پزشکی، سازمانی و بحثهای مدیریتی به کار گرفته میشود و یکی از مباحث پیرامون آن، این مطلب است که آیا این مقوله باید در جریان پزشکی باشد یا اینکه رشتههای علوم انسانی، حوزه علمیه و نهادهای حوزوی هم باید در سیاست گذاریهای این بخش حضور موثری داشته باشند؟ ایشان با تصریح این مطلب افزدوند که آیا نهادهای حوزوی و شاخههای مرتبط علوم انسانی؛ فقط در تنظیم مبانی و تعاریف و اهداف و نسبت این موضوع با دین و این موارد باید حضور داشته باشند یا اینکه در خود درمان معنوی و خود این مقوله یعنی بحث سلامت معنوی هم باید ورود بکنند یا میتوانند ورود بکنند.
ایشان ادامه دادند: بنظرم باید چارچوب اصلی مسئله روشن شود که فقط به سمت این نرویم که سلامت معنوی یک امر پذیرفته جهانی است و با ریشهیابی و پیدا کردن چهار جمله از آن در برخی جاها بگوییم کار درستی نیست که مسئله اصلی بنظرم اصلاً این مورد نیست. اما مسئله دیگر این است آیا جریان پزشکی میخواهد این مقوله را طبیسازی بکند و تحت نظر خودش بیاورد یا خیر؛ بنابراین موضوع سلامت معنوی علمی و همچنین از نظر اجرایی و عملی مورد بررسی بیشتر و دقیقتری قرار بگیرد.
در ادامه این نشست حجت الاسلام حجتالاسلام مظاهریسیف از دیگر اعضای اندیشکده معنویت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به موضوع پیش نویس سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و موضوع سلامت معنوی پرداختند؛ ایشان چنین اظهار داشتند: اگر این سند میخواهد اجرا بشود چه مشاورهها و چه سیاستنامههایی در حوزه معنویت را میتوانیم به سازمانهای مختلف: وزارت بهداشت، آموزش و پرورش، وزارت علوم، صداوسیما و حتی به حوزه علمیه پیشنهاد بدهیم و بتوانیم تبدیل به ستادی بشویم که این مجموعههای مختلف را به هم وصل کند و از این ظرفیتها استفاده بشود. در حوزه یک بخشهایی مجزا در این زمینه فعال هستند و تولید دانش میکنند و اما شاید هیچکدام اینها ارتباط سازماندهی شده مستحکمی با وزارت بهداشت در موضوع سلامت معنوی ندارند. ما باید بتوانیم افراد تأثیرگذار را از این مجموعهها دعوت بکنیم و کارگروههای را ذیل اندیشکده تشکیل بدهیم که مشاوره و سازماندهی در آنجا شکل بگیرد و بستههایی تولید بشود که در اختیار حوزه هم قرار بگیرد و بعد پیگیری کنیم که حوزه چقدر این موارد را بررسی کرده است یا در اختیار وزارت بهداشت قرار بدهیم یا حتی شورای عالی انقلاب فرهنگی را در این زمینه کمک کنیم.
در پایان این نشست حجتالاسلام دکتر آذربایجانی رئیس اندیشکده معنویت نکاتی را در مورد ارتباط موضوع سلامت معنوی و تذکر این نکته که موضوع سلامت معنوی و فروکاستن این موضوع به مباحثی در چند کلمه یا جملهی در هفتاد یا هشتاد سال پیش استدلال ضعیفی است؛ به این دلیل که ممکن است یک گروه باطل از یک مفهوم حق استفاده نادرستی بکند و ما باید محتوا و جهتگیری اسلامی و آن چیزی که بر حق است در آن قرار بدهیم و از آن استفاده بکنیم. امروزه در این موضوع ظرفیتی است که در دنیا وجود دارد و اختصاص به ما هم فقط ندارد. در حقیقت خیلی از افرادی که امروز سکولار یا مسیحی هستند هم از این ادبیات استفاده میکنند. بنابراین این استدلال قابل قبول نیست. البته ما باید مراقب برخی مباحث غیر قابل استناد و غیرعلمی باشیم. در پایان ایشان لزوم تعامل و ارتباط موثر با فرهنگستان علوم پزشکی و اندیشکده معنویت جهت همکاری و نشست های مشترک از جمله در موضوع سلامت معنوی مورد تاکید واقع شد.