در نشست اندیشهورزی اندیشکده چرخه نوآوری نگاهی کلان و اجمالی به شیوهی مواجههی ما ایرانیان در سطوح مختلف با این موج انداخته شد.
سخنران این نشست اندیشهورزی چرخه نوآوری؛ دکتر سید کامران باقری، مدیر عامل شرکت هوش مصنوعی اسمایلینو، استاد مدعو دانشگاه تهران و رییس کمیتهی علمی کنفرانس بینالمللی مدیریت فناوری بودند. دکتر سیدکامران باقری سخنان خود را اینچنین آغاز کردند که هوش مصنوعی سابقه هفتاد ساله در جهان دارد و چیز جدیدی نیست و از قبل در حوزههای مختلف کاربرد داشته است. اما منظور الان ما از هوش مصنوعی نسل زاینده آن است که با دسترسی عمومی به چت جی پی تی عملا جهانیان با آن مواجه شدند.
دکتر باقری طرح مسئله خود در ارتباط با مواجه ما ایرانیان با این پدیده نوظهور را با کلید واژه کوتهبینی بیان کردند و چنین ابزار داشتند که در ابتدای ظهور و بروز هوش مصنوعی چنین گفته میشد که این اتفاق خیلی عجیبی نیست یا اشتباهات بسیاری دارد که بیشتر اشاره به محدودیتها و خطاهای هوش مصنوعی اشاره داشتتد و سعی در کم اهمیت قرار دادن این موضوع وجود داشت.
کتاب موج آینده، نوشته مصطفی سلیمان از کارکنان ارشد شرکتهای فناوری جهان (از جمله بخش هوش مصنوعی شرکت مایکروسافت) کتابی بود که آقای دکتر باقری با اشاره آن؛ اهمیت فهم، کاربردها و ضرورتهای هوش مصنوعی فرصتها و تهدیدهای آن را بصورت مفصل بیان کرده و مطالعه این کتاب برای درک این موضوع بسیار مفید دانستند.
ایشان در ادامه یکی از موارد بسیار مهمی که اکنون در بین کمپانیهای معروف فناوری جهان مورد تحقیق و بررسی است و قرار است که تجاری سازی هم شود، مورد زیست شناسی مصنوعی است، از جمله کاربردهای مهم آن کمک به افزایش طول عمر انسان، ایشان بصورت خلاصه چنین نتیجه گرفتند که کوتهبینی در مورد اثرات هوش مصنوعی پیامدهای ناگواری در پی خواهد داشت.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود در ارتباط با پدیده هوش مصنوعی در ایران به کمبودهای ما را در این زمینه و تجاربی که در مورد فناوری های نوظهور (قبلی) داشتهایم هم بصورت خلاصه اشاره کردند از جمله به مسئله بودجه و کم پولی که همواره تحقیقات مربوط به فناوریها در ایران با آن مواجه هستند، ایشان گفتند، بودجه 10 میلیون دلاری برای این موضوع عدد بسیار ناچیزی میباشد. همچنین تجربه ستاد نانو در این زمینه که 10 سال وقت گذاشته شد که سندی برای آن تهیه شود و تدارکاتی برای آن چیده شود، اهمیت وقت و زمان را در مورد این نوع فناوریها متذکر شدند، همچنین دکتر باقری به عطش داشتن ساختمان و تشکیلات برای این دسته از پدیدهها در کشور را آسیب دیگری دانستند که همواره با آن مواجه هستیم و طوری شده که هر ستادی، ساختمان و تجهیزات و تشکیلات بیشتری داشته باشد آن رئیس و آن ستاد موفق تر نمایش داده می شود.
ترس از سیاست های عمودی و سیاستهای نظارتی، قرار گرفتن در انزوای جهانی و نبودن در بازارهای جهانی، قرار گرفتن در دعواهای سیاسی و کم اهمیت بودن مالکیت فکری و پیاده کردن فرمول شرکتهای دولتی و خصولتی از جمله مواردی بودن که دکتر باقری بعنوان آسیبهای پیش روی متذکر شدند.
دکتر باقری در پایان سخنان خود؛ داشتن یک روایت برای هوش مصنوعی در سطح ملی را لازم دانسته و در همین ارتباط باید به این سوالات نیز بای پاسخ داده شود که این موضوع چه تاثیری بر آینده ملت ایران خواهد داشت و چه طور این فناوری و کجا احساس خواهد شد و همچنین متخصصان این موضوع چه کسانی هستند و کجا هستند.
در پایان این نشست اعضای اندیشکده چرخه نوآوری وارد پرسش و پاسخ با سخنران و اعضای نشست شدند. گفتنی است اندیشکدههای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با توجه به حوزه تخصصی خود به طور معمول هر ماه نشستهای تخصصی با موضوعها و مسائل روز به صورت حضوری و مجازی برگزار میکنند و علاقمندان از طریق دبیرخانههای اندیشکدهها میتوانند در نشستها شرکت کرده یا از نتایج نشست مطلع شوند.