چهارشنبه, ۱۹ دی ۱۴۰۳

ظرفیت تدابیر سند الگو در حل مسایل خانواده

در ادامه جلسات اندیشکده خانواده و طرح مباحث راهبردی، با استفاده از سند الگو و تبیین محتوای سند، در یکصد و بیست و ششمین جلسه این اندیشکده موضوع «ظرفیت تحول تدابیر سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ناظر به حل مسائل خانواده» در دستور کار قرار گرفت.

در این جلسه که به ریاست دکتر افروز و با حضور اعضای اندیشکده خانواده و دیگر اندیشکده‌های مرکز وتعدادی از میهمانان مدعو از اندیشکده کسب و کار دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران، برگزار شد. به محتوای تدابیر سند الگو و ادبیات آن درسند پرداخته و گفته شد؛ مجموعه تدابیر سند، به منزله تصمیمات بزرگی است که انتظار می‌رود با درک درست و دقیق از قلمرو مسائل واجرای دقیق آن بتوان تحول بنیادی در عرصه‌های خاص فرهنگی و اجتماعی کشور ایجاد کرد.
چرا که با شناخت دقیق از تدابیر 54 گانه سند الگو می‌توان محتوای تدابیر را مجموعه‌ای دانست، منظومه‌وار، پیوسته و به هم گره خورده که در بین آنها نوعی رابطه تأثیر و تأثر، برقرار شده‌ است، به همین دلیل نمی‌توان برای حل مسائل عرصه‌ای، تنها به تدابیر خاصی توجه داشت. لذا بر همین اساس، تنها می‌توان با نگاه چند بعدی تدابیر به تحقق اهداف و افق سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت امید بست. 

تدوین سند بالا دستی نسبت به همه اسناد کشور

اگر ما توانستيم به حول و قوه‌ى الهى، در يك فرايند معقول، به الگوى اسلامى ايرانىِ پيشرفت دست پيدا كنيم، اين يك سند بالادستى خواهد بود نسبت به همه‌ى اسناد برنامه‌اى كشور و چشم‌انداز كشور و سياستگذارى‌هاى كشور. يعنى حتّى چشم‌اندازهاى بيست‌ساله و ده‌ساله كه در آينده تدوين خواهد شد، بايد بر اساس اين الگو تدوين شود؛ سياستگذارى‌هایى كه خواهد شد - سياست‌هاى كلان كشور - بايد از اين الگو پيروى كند و در درون اين الگو بگنجد. البته اين الگو، يك الگوى غير قابل انعطاف نيست. آنچه كه به دست خواهد آمد، حرف آخر نيست؛ يقيناً شرایط نوبه‌نوى روزگار، ايجاد تغييراتى را ايجاب مي كند؛ اين تغييرات بايد انجام بگيرد. بنابراين الگو، يك الگوى منعطف است؛ يعنى قابل انعطاف است. هدفها مشخص است؛ راهبردها ممكن است به حسب شرایط گوناگون تغيير پيدا كند و حك و اصلاح شود. بنابراين ما در اين قضيه هيچ دچار شتابزدگى نخواهيم شد. البته شتاب معقول بايد وجود داشته باشد؛ ليكن شتابزده نخواهيم شد و ان‌شاءاللَّه با حركت صحيح و متينى پيش خواهيم رفت.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در نخستین نشست اندیشه‌های راهبردی

انسجام اجتماعی پیش‌نیاز پیشرفت

در قسمت عملی پیش نویس سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، راهکارهایی است که تقویت باور قوی به مبانی نظری الگو و اجرای موفق الگو را تضمین می‌کند، از آنجایی که مبانی نظری الگو باور به پیشرفت تمدنی ایران دارد. این باور را می توان به پیش‌نیاز اجرای سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تبدیل کرد. هرچند پیشرفت تمدنی، طولانی مدت است. اما نقطه شروع آن، وضعیت کنونی کشور، با همه واقعیت‌های تلخ و شیرین موجود است. واقعیت‌های شیرین، باور افراد و گروه‌های اجتماعی، بویژه جوانان را، به امکان پیشرفت تقویت می‌کند و انسجام اجتماعی را افزایش می‌دهد.

انسجام اجتماعی پیش‌نیاز پیشرفت است. تقویت واقعیت‌های شیرین، خود وابسته به اجرای الگوست. وابستگی متقابل نظر و عمل پیشرفتی، چالش اجرای الگوست. ترویج نگاه تمدنی به پیشرفت از سوی نخبگان فکری و فرهنگی، باور به امکان پذیری پیشرفت ایران را تقویت می‌کند. کسانی که با سخت کوشی و عزم قوی از فرصت‌ها استفاده کرده، بر مشکلات غلبه نموده اند، عملاً به موفقیت دست یافته و در تقویت باور عمومی به پیشرفت، مؤثر هستند. باور و عزم و عملکرد مدیران کشور نقش مهمی در این باور دارد. یشگامان پیشرفت کسانی هستند که در نظر و عمل، امید به آینده را در نسل جوان شعله‌ور می‌سازند.

دکتر واعظ زاده رییس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

Back to top