دوشنبه, ۰۳ دی ۱۴۰۳

 علی‌اکبر صالحی در نشستی در مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با اشاره به توافق هسته‌ای گفت: کار بزرگی انجام شده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، رییس سازمان انرژی اتمی در ادامه افزود: امیدواریم این کار برای رضای خدا بوده باشد و جز این ارزشی ندارد و اگر این گونه باشد مردم هم قدردان خواهند بود.

متن کامل سخنان صالحی در این نشست بدین شرح است:

در آغاز بر خود فرض می‌دانم تا از حسن ظن و عنایت دست‌اندرکاران محترم مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، نسبت به این کمترین تشکر و قدردانی نمایم.

بدون تردید یکی از ابتکارات و افتخارات ماندگار رهبر فرزانه انقلاب اسلامی که بیانگر درایت و فراست ایشان است، طرح مبحث الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و پرداختن به بن‌مایه‌های نظری و فرهنگی مورد نیاز جهت دستیابی به توسعه پایدار و همه‌جانبه می‌باشد.

اگرچه اینجانب به مصداق آیه شریفه سوره مبارکه اسراء در مقامی نیستم که به ارائه توصیه و راهکار در این حوزه بپردازم اما بنا بر دعوت انجام شده از سوی شما دوستان گرانقدر تنها به خود اجازه می‌دهم تا نکات و ملاحظاتی را پیرامون این موضوع اساسی و راهبردی مطرح نمایم.

نخست باید به این نکته اشاره نمایم که هدف از الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در حقیقت احیای مجدد عظمت اسلام و ایران در پرتو خردورزی و معنویت‌گرایی است. البته بدیهی است که مقصود نهایی از دستیابی به هدف یاد شده تامین آسایش انسان در عرصه حیات مادی و نیز تامین آرامش باطنی و معنا بخشیدن به بعد روحانی زندگی اوست. اینجانب در این مجال مایلم تا به اقتضای رویکرد مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت بیشتر به مباحث نظری اشاره نموده و از تشریح راهکار عملی و جزئیات اجرای آن صرف‌نظر نمایم.

ناگفته پیداست که برای دستیابی به اهداف مذکور، نیازمند یافتن زمینه‌ها و بسترهای فرهنگی مناسب هستیم از آنجا که جامعه ما بر اساس مبانی اعتقادی خود، انسان را موجودی برخوردار از ابعاد مادی و معنوی می‌داند ضروری است تا در پرتو سه مولفه اساسی اسلام، ایران و تحول به تبیین زمینه‌های پیشرفت و توسعه همه‌جانبه با توجه به واقعیات و مقتضیات زمانه بپردازیم.

1:اسلام

امروزه از بخش مهمی از حوزه تمدن بشری، با عنوان جهان اسلام یاد می‌شود همزمان با طلوع خورشید عالم‌تاب اسلام و تابش آن بر بخش وسیعی از این کره خاکی، بسیاری از مضامین و مفاهیم ریشه‌ای مانند ایمان به پروردگار متعال، باور به روز واپسین، عدالت و اخوت و نیز احسان و ایثارگری در قالب ارزش‌های یک تمدن مبتنی بر ارزش‌های آسمانی به بشریت تقدیم شد.

به واسطه سازگاری این مفاهیم با فطرت انسانی و جستجوگری ذاتی او حقایق وحی الهی و شریعت محمدی (صلی الله علیه و آله و سلم) در فتح‌ قلوب مردمان توفیقی اعجازآمیز یافت. اما متاسفانه پس از فاصله گرفتن از عصر زرین تاریخ اسلام، بسیاری از به ظاهر عالمان در سرتاسر بلاد اسلامی یا به واسطه عدم وقوف بر جامعیت تعالیم اسلامی و یا به منظور توجیه قدرت خلفای زمان خود، تلاش نمودند تا گنجینه پایان‌ناپذیر آموزه‌های آخرین دیانت الهی را در محدوده منافع و مصالح خویش محصور نمایند.

در چنین اوضاع و احوالی، پویایی و سرزندگی تمدن جهانی اسلام دچار فتور و ایستایی شد و تعصب و تصلب جایگزین اجتهاد و ابتکار گردید. البته بروز اینگونه انحرافات سرنوشت محتوم و نهایی امت اسلامی نبوده و نیست چرا که جریان خردگرا و معناگرای موجود در حلقه صحابه رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) و دوستان و یاران اهل بیت عصمت و طهارت (علیه‌السلام) از جان و تن خویش شمعی برافروختند که در شب سیاه سیطره جزم اندیشی همچون کوکب هدایت پرتوافشانی نمود. این جریان فکری و فرهنگی به رغم به عهدی ایام و جفای روزگار به حیات مبارک خویش ادامه داد و در بخش‌هایی از بلاد اسلامی در اذهان و قلوب مردمان نفوذ یافت.

این جریان فکری و فرهنگی که در اطراف پیامبر گرامی اسلام و در حوزه فرهنگی خاندان پاک و مطهر ایشان به ویژه در وجود قدسی و آسمانی امیر مومنان بروز و ظهور یافت جریانی بود که توانست میان فتح نظامی و فتح قلوب اتحاد و یگانگی ایجاد نماید. این جریان معنوی همزمان با وفاداری به ظواهر احکام و شریعت اسلامی از این توانایی برخوردار بود تا از رهگذر آگاهی ژرف به باطن تعالیم و آموزه‌های دینی، دستاوردهای خود را برای جان‌های تشنه تبیین نماید. بنابراین این میراث گرانقدر که یکی از بن‌مایه‌ها و مولفه‌های اساسی فرهنگ اصیل اسلامی در مفهوم وسیع آن می‌باشد به طور طبیعی یکی از زیرساخت‌های بنیادین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است.

2: ایران

به هنگام سخن گفتن از ایران باید به این نکته توجه داشت که ایران فرهنگی به هیچ روی قابل محدود شدن در قلمرو ایران به مفهوم سیاسی آن نیست. افزون بر این، باید دانست که سخن گفتن از میراث بی‌بدیل فرهنگ ایرانی به معنای تکیه بر برتری‌های موهوم‌ نژاد آریایی و گرفتار آمدن در چنبره گزافه‌گویی‌های نژادپرستانه نیست. به دیگر سخن زمانی که به میراث فرهنگ ملی اشاره می‌کنیم، مقصود ما توجه به تکیه بزرگان این سرزمین به ضرورت خردورزی و خردمندی، توصیه به پرهیز از افراط و تفریط و تلاش برای ایجاد نظم و نظام اجتماعی در گستره حیات جمعی است. به عنوان نمونه حکیم ابوالقاسم فردوسی سراینده خردنامه و حماسه ملی ایران در آغاز اثر جاودانه خود از ذات احدیث با عنوان خداوند جان و خرد یاد می‌کند.

بنام خداوند جان خرد و کزین برتر اندیشه برنگذرد

بر مبنای این پیشینه عظیم فرهنگی، برای نمونه نیاکان ارجمند ما برای نخستین بار توانستند یک نمونه قابل ارائه از مدل حکمرانی خوب را به جهان عصر باستانی ارائه نمایند.

برای پژوهشگران و ناظرانی که به سیر تحولات تمدن بشری و نقش ملت‌های گوناگون در ایجاد بنای باشکوه فرهنگ انسانی، آشنایی عمیق و یا حتی اجمالی دارند تصدیق جایگاه و پایگاه بلند ایرانیان در این میدان نیازمند شرح و بیان تفصیلی نیست.

کیست که نداند ایرانیان به تعبیر هگل، فیلسوف نامور و بلندآوازه مغرب زمین، نخستین امپراطوری جهان را بنیاد نهادند و یک دستگاه دیوان سالاری گسترده و نظام‌مند را در قالب کلاسیک آن به تاریخ بشریت تقدیم کردند؟ کیست که نداند ایرانیان پس از تابش خورشید عالمتاب اسلام در سرزمین ایران جایگاه تمدن یونان در گسترش علوم عقلی و زمینه‌سازی برای بروز خلاقیت و نوآوری در ساحت اندیشه را به خود اختصاص دادند؟

علاوه بر این ملت ایران در زمره اقوام و مللی قرار دارند که میراث سترگ خود را که به سنت ایران‌شهری نامبردار است در راه بنا نهادن کاخ بلند تمدن اسلامی به خدمت گرفتند. ایرانیان از رهگذر همراهی و همگامی با سایر گروه‌های قومی و نژادی و با بهره‌گیری از مفاهیم و آموزه‌های جاویدان فرهنگ اسلامی، زمینه بروز و ظهور تمدنی را فراهم آوردند که گستره‌ای عظیم را از مرزهای چین تا اندلس در قلب اروپا را در بر می‌گرفت. از درون این تمدن بزرگ، دانشمندان، اندیشمندان، مهندسان، صنعتگران و پزشکانی گران‌مایه و ارجمند سر بر کشیدند و مایه فخر و افتخار فرهنگ بشری شدند.

امروزه بسیاری از پژوهشگران و محققان برجسته در مراکز علمی و تحقیقاتی مغرب زمین به این حقیقت شهادت می‌دهند که میراث فرهنگی و تمدن اسلامی بخش عظیمی از فرهنگ انسانی را تحت تاثیر قرار داده و آثار و تاثیرات آن تاکنون بر جای مانده است.

اما باید به این پرسش پاسخ داد که چگونه ایرانیان توانستند به بزرگ‌ترین حامیان و حاملان تحت و بخت تمدن اسلامی تبدیل شوند. به نظر می‌رسد که ریشه این واقعیت تاریخی را باید در معنویت‌گرایی و خردگرایی موجود در فرهنگ اسلام و ایران جستجو نمود. در اینجا مایلم تا به ذکر نمونه‌ای از خردگرایی موجود در فرهنگ ملی ایران و میراث تمدن اسلامی اشاره نمایم.

یکی از برجسته‌ترین خصوصیت‌های ملت ایران در طول قرون و اعصار متمادی، تعامل و هم‌کنشی فعال با دیگر تمدن‌های عهد باستانی در عین پافشاری بر هویت ملی و استقلال سیاسی ایران است. ایرانیان حتی به اقتضای تامین مصالح ملی و در زمان مقتضی به دفع فتنه دشمنان از طریق قدرت نرم   (soft power)پرداختند. در حکایات و روایات ملی ایران همواره از سوی بزرگانی مانند بزرگمهر بر این نکته تاکید شده است که باید به لطایف الحیل دشمن را از تجاوز باز داشت و به منظور تامین امنیت باید در اندیشه توسعه روابط با دیگران به عنوان عامل بازدارنده بود. در صدر اسلام نیز پیامبر گرامی ما نمونه‌ای بی‌مانند و بی‌مثال از قدرت خرگردایی و مصلحت‌اندیشی سیاسی با هدف تعامل با دشمنان قسم خورده خود را بر صفحات تاریخ بشر ثبت و ضبط نمود. شاید بسیاری از ما آیه مبارکه انا فتحنا لک فتحا مبینا را قرائت کرده و یا از زبان بزرگان خود شنیده باشیم اما اینجانب بر این گمان که بسیاری از ما به شان نزول این آیه شریفه عنایت نداشته‌ایم این آیه برخلاف پندار بسیاری از ما مربوط به هیچ یک از فتوحات نظامی مسلمانان نیست بلکه خداوند متعال پس از انعقاد پیمان‌نامه صلح حدیبیه میان پیامبر اسلام و مشرکان مکه این آیه را بر قلب مبارک رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل فرموده و از این صلح به عنوان فتح مبین یاد کرده است.

در منابع و مآخذ مربوط به تاریخ صدر اسلام آمده است که بسیاری از مسلمانان از جمله برخی از صحابه جلیل‌القدر به هنگام ثبت مفاد پیمان‌نامه صلح برآشفتند و تعامل با مشرکان و پذیرش شروط آنان را مایه وهن اسلام و توهین به خدا و رسول او تلقی نمودند. حضرت ختمی مرتبت با خردمندی و مصلحت اندیشی مثال زدنی خویش، زمینه های لازم را برای شرکت و عظمت آینده اسلام فراهم نمودند. اگر بر آن باشیم که از این اشتراک و اتحاد معنوی میان ایران و اسلام نمونه های دیگر بدست دهیم، سخن به درازا خواهد کشید. پس به ذکر همین نمونه از خردگرایی و رویکرد اعتدالی در تعاملات سیاسی و اجتماعی بسنده می‌کنم. بنابراین این بن مایه خردورزی و اعتدال گرایی باید به عنوان مبنای اساسی در تبیین ساز و کار الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مدنظر قرارگیرد.

3: تحول

در تشریح عناصر دو مولفه اصلی هویت جمعی مردمان این سرزمین (اسلام و ایران) به مواردی همچون ایمان به پروردگار متعال، باور به روز واپسین، عدالت و اخوت و نیز احساس و ایثارگری از یک سو و از سوی دیگر به ارزشهایی مانند تاکید بر خردورزی و خردمندی، توصیه به پرهیز از افراط و تفریط و تلاش برای ایجاد نظم و نظام اجتماعی در گستره حیات جمعی اشاره شد.

اگر چه به برکت میراث عظیم اسلامی و ایرانی، موارد پیش گفته که از لوازم مورد نیاز برپایی یک تمدن نوین می‌باشد در اختیار ما قرار گرفته است، اما نمی‌توان به یک مولفه اصلی دیگر تحت عنوان « تحول» بی توجه ماند.

پس از آغاز عصر رنسانس و نوزایش، ‌مفهومی جدید وارد ادبیات اجتماعی آدمیان شد که از آن به عنوان زیربنای تمدن جدید غرب یاد می‌شود و این سنگ بنا همان مفهوم تحول(Evolution) است. یکی از مفاهیم مندرج در ذیل مفهوم تحول، مفهوم پیشرفت (Progress) در زبان انگلیسی است.

با پایان یافتن عصر سنت (tradition) و آغاز دوران تحول و نوزایی، زاویه دید آدمی نسبت به جهان پیرامون خود ،‌دستخوش تحولی بنیادین گردید. به عبارت دیگر، توجه انسان از شناخت و معرفت به نظم کیهانی (cosmic order)به فتح جهان و سیطره بر عالم (conquest of the word)معطوف شد.

از منظر بسیاری از اهل خرد، ‌این تغییر پارادایم (paradigm) معنای حیات و حیات معنوی نوع بشر را از بیخ و بن، ‌زیر و زبر نمود اگر چه این تغییر و تحول با هدف تامین رفاه امنیت، ‌آسایش و تضمین نیازهای مادی آحاد جامعه بیان نهاده شد. اما باید پذیرفت که این فرایند به دلیل دوری از معنویت و دیانت با آسیب‌های فراوانی همراه بوده است اما این پایان کار نبود و از آنجا که فطرت انسانی،‌ آدمی را به سوی بازگشت به خویشتن خویش فرا می‌خواند، با پیدایش نهضت اسلامی و پیروزی انقلاب اسلامی، به توجه به بعد روحانی وجود انسان در کنار بعد ‌مادی آن بار دیگر به صورت حقیقی اجتناب ناپذیر احیا شد.

به هر روی، اکنون بر ماست تا با پذیرش حدود توانایی خود در اعمال تغییرات و اجرای اصلاحات،‌ راه حلی معقول و توجیه پذیر(justifiable)  برای ایجادآشتی و هم‌کنشی میان ارزش‌ها و آموزه‌های متعالی عصر سنت و مفاهیم و ساز و کارهای دوران جدید بیابیم.

تاکنون این باور در بسیاری از جوامع انسانی پذیرفته شده است که پیشرفت جوامع مرهون سه عامل 3 تحت عناوین نیروی انسانی (manpower) پول(money)  و مدیریت (management) بوده است. اما به اعتقاد ما اکنون باید از نیاز بشر به سه عامل دیگر سخن گفت که ما از آن به عنوان «SIF» یاد می‌کنیم، این سخن بدین معناست که افزون بر سه عامل مذکور، باید به عواملی دیگر مانند ایثار(Sactifice) ، آرمانگرایی (idealism) و ایمان ( faith) اندیشند تا با هدف استقرار حکمرانی خوب بتوانیم در پرتو خردورزی، عدالت گرایی و شایسته سالاری، نیازهای مادی و رفاهی انسان را تامین نماییم.

با عنایت به نکات یاد شده و با توجه به دریافت و رهیافت جدید دولت جمهوری اسلامی ایران مبنی بر "تقویت مبانی هویت ملی و دینی" از یک سو و "تعامل سازنده با جهان" از سوی دیگر، ما بر آنیم تا ضمن تبیین مولفه‌های الگوی بومی حکمرانی خوب و نیز از رهگذر همکاری با دیگر کشورهای جهان، به راهبرد ترسیم شده از سوی رهبر فرزانه انقلاب جهت برپایی "تمدن نوین اسلامی" عینیت بخشیم.

از این منظر امیدواریم تا کشورهای دیگر از این فرصت برای رفع ابهامات بهره گیرند. به دیگر سخن، طرف‌های مقابل باید از فرصت موجود برای دریافت تصویری دقیق و منطبق با واقع از مسائل ایران بهره گرفته و "‌دیپلماسی" را به عنوان گزینه‌ای بی بدیل و بدون جایگزین مورد توجه قرار دهند.

ریاست محترم جمهوری طی دو سال گذشته در بیان مواضع ملت ایران و تبیین رویکرد نظام اسلامی همواره بر آمادگی کشورمان برای "تعامل سازنده" با جهان برپایه منافع مشترک تاکید نمودند. از این رو، عدم بهره گیری از این فرصت مغتنم برای اعتماد سازی با ملت ایران و جبران مافات در حقیقت نادیده گرفتن اشتیاق به‌وجود آمده برای همراهی و همگامی با جامعه فرهیخته و جوان ایران است و چنین غفلتی بدون تردید خسران بزرگی است. اما درعرصه داخلی نیز باید با تکیه بر عناصر یاده شده و تاکید بر اتحاد و انسجام ملی و تاکید روز افزون بر اصالت فرهنگ و تربیت نسل جدید بر پایه ارزش‌های فرهنگ ملی و دینی مورد اشاره، از به هدر رفتن این فرصت تاریخی برای احیای مجدد عظمت اسلام و ایران ممانعت به عمل آوریم، امروز زمان انتخاب است و فردا بسیار دیر خواهد بود.

قدر وقت ار نشناسد دل و کاری نکند         بس خجالت که از این حاصل اوقات بریم

در بیابان فنا گم شدن آخر تا کی              ره بپرسیم مگر پی به مهمات بریم

    به گزارش خبرنگار انرژی هسته‌ای خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علی‌اکبر صالحی به سوالات اساتید مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پاسخ داد.

رییس سازمان انرژی اتمی در خصوص توسعه علم و اندیشه در ایران، گفت: ما در این زمینه پیشرفت‌های بسیار زیادی داشته‌ایم مثل ماهی که در تنگ آب است و نمی‌داند در چه فضایی قرار دارد. باید خارج از ایران و در معرض ارزیابی کشورهای دیگر قرار بگیرید تا ببینید آنها چه چیز درباره شما می‌گویند. بعد از انقلاب با همه مشکلاتی که وجود داشته ما پیشرفت‌های چشمگیری داشته‌ایم و زیبایی این پیشرفت در خودجوش بودن آن است.

وی ادامه داد: در کشورهای دیگر مثل ترکیه و مالزی پیشرفت‌هایی صورت گرفته است اما نوع پیشرفت‌شان با ما متفاوت است. مثلا در مقایسه عناوین کتاب‌هایی که قبل از انقلاب و بعد از انقلاب در ایران به چاپ رسیده است می‌توان گفت که این رقم بعد از انقلاب بیش از تعداد کل عناوین کتاب‌هایی بوده است که در میان کشورهای اسلامی به چاپ رسیده است. ما برای پیشرفت بسیار فرصت داریم و می‌توانیم بدون وقفه کار را ادامه دهیم و هیچ نباید فکر کنیم به حدی از پیشرفت رسیده‌ایم که می‌توانیم در آن متوقف شویم.

وزیر خارجه پیشین کشورمان گفت: در مقطعی نخست‌وزیر وقت ترکیه به طور خصوصی به من می‌گفت که در زمینه سلول‌های بنیادی به ترکیه کمک کنید اما به دلایلی این اتفاق در آن مقطع نیفتاد هر چند که ترک‌ها به روش‌های دیگری این فناوری و تکنولوژی را از ما دریافت کردند یا در زمینه دفاعی و نیز دیپلماسی که نمونه آن همین مذاکرات اخیر است. به هر حال ما توانستیم الگویی بسیار موفق را در حل یک مساله مهم بین‌المللی ارائه کنیم.مقاومت مردم برای رسیدن به دستاوردهای هسته‌ای و طولانی شدن این روند بسیار ارزشمند است. اگر مردم به خیابان‌ها می‌ریختند و می‌گفتند ما هیچ چیز (هسته‌ای) نمی‌خواهیم چه کار می‌کردیم بنابراین مقاومت مردم امری است که در بسیاری از کشورها و ملت‌ها به این شکل وجود ندارد و باید سپاسگزار مردم باشیمکه اصل بسیار مهمی است.

وی گفت: بعد از انقلاب سه دوره را می‌توان ترسیم کرد؛ دوره برانگیختگی، بالندگی و فرهیختگی. ما اکنون در دوران بالندگی قرار داریم که با همه مشکلات، اختلافات و نابلدی‌ها آن را پشت سر گذاشته‌ایم و فکر می‌کنم جوانه‌هایی از دوره فرهیختگی در حال نمایان شدن است. جامعه ما امروز نسبت به خیلی از تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مصون شده است و می‌تواند راه خود را پیدا کند. در مجموع باید بگویم آینده کشور ما بسیار روشن است. این موضوع را نه از باب آرزو، بلکه به عنوان یک واقعیت می‌گویم.

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: در مقالاتی که در میان کشورها و رسانه‌های غربی نوشته می‌شود می‌خوانیم که ایران در «آستانه» قرار گرفته است که اگر مسائل بین‌المللی مربوط به آن حل شود ایران روی سکوی پرتاب قرار گرفته است.

صالحی که در کارنامه خود معاونت سازمان کنفرانس اسلامی را بر عهده داشته است، با اشاره به تجربیاتش در این سازمان، گفت: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در حیات روزمره ایران وجود دارد و آن را می‌بینیم. در بین کشورهای در حال توسعه به ویژه در بعد هسته‌ای ما پیشرفت‌های چشمگیری داشته‌ایم. اگر دستاوردهای هسته‌ای‌مان نبود و چیزی در دست نداشتیم آنها نمی‌نشستند تا با ما مذاکره کنند و نازمان را بخرند.

وی با اشاره به سیاست «ابهام» تصریح کرد: نیاز نیست همه چیز را فاش کنید و بگویید. همین که ما توانمندی هسته‌ای داریم نگران هستند و این معنای بزرگی دارد. آنها می‌دانند ما به طرف سلاح هسته‌ای نرفتیم اما در این زمینه توانمندیم لذا این دستاورد قابل توجهی است.

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: من چهار سال در عربستان زندگی کردم. آنچه که در عربستان می‌گذرد را من پیشرفت نمی‌بینم. مالزی خیلی خوب کار کرده است اما با یک تکان اقتصاد دنیا داشت از هم فرو می‌پاشید. اگر ماهاتیر محمد نبود مالزی فرو می‌ریخت. اندونزی که اصلا ساقط شد. ترکیه کافی است یک اتفاقی در آن بیفتد.الان ترکیه 400 میلیارد دلار بدهی دارد. در یونان به خاطر 300 میلیارد دلار دولت ورشکسته اعلام شده است. اقدامات ترکیه در بحث داعش موجب شد تا پول ملی‌اش 20 الی 30 درصد پایین بیاید. اگر این کشورها مشکلات ما در بحث هسته‌ای را داشتند همان‌ روز اول کله‌پا می‌شدند، بنابراین معتقدم باید به گونه‌ای مسائل را پیش برد که زیبایی این اقدامات به خوبی نمایان شود. مثل مفاهیم فرهنگی و اخلاقی که هنرمندانه در قالب یک فیلم قابل فروش و نمایش است.

رییس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: وقتی بزرگ‌ترین متفکرین عرب و افراد شاخص رسانه‌ای آنها خطاب به دولتمردان‌شان می‌گویند کجا نشسته‌اید که ایرانی‌ها اورانیوم غنی‌سازی می‌کنند و ما تنباکو، چه می‌توان گفت. آقای البرادعی می‌گوید قدر انقلاب‌تان را بدانید حداقل هر چهار سال یک بار توفیق آن را دارید که یک نفر را برای اداره کشورتان انتخاب کنید، خوب یا بد اما این حق را دارید و ما نداریم. معتقدم مفاهیم نظری انقلاب اسلامی عملیاتی شده‌اند اما اینکه به سرعت در حال حرکت به سوی قله هستیم خب اینگونه نیست، کار مشکل است.

صالحی با اشاره به خاطره‌ای از حضورش در وین محل مذاکرات هسته‌ای اخیر، گفت: وقتی این دستاورد (توافق وین) حاصل شد در خیابان دو نفر مصری به طرف ما آمدند و گفتند خوشا به سعادت ملت ایران که توانستند قدرتمندانه و عزتمندانه در برابر 1+5 بایستند. برای آنها این مساله عجیب بود و اصلا آنها احساس غرور می‌کردند. امروز در جهان عرب طور دیگری با ایرانی‌ها برخورد می‌کنند. من چه در دوران وزارت خارجه و چه قبل از آن به کشورهای عربی می‌رفتم از من می‌پرسیدند آقای صالحی چند تا بمب دارید ما به کسی نمی‌گوییم و هر چه به آنها می‌گفتیم ساخت بمب از نظر ما حرام است و ما بمبی نداریم باور نمی‌کردند. در هر حال در تصور و ذهن کشورها ما کشوری هستیم که توانمندی هسته‌ای داریم و این چیز کمی نیست.

وی در خصوص شیوه حکمرانی در آینده، گفت: الان یکی از موارد مهم در دنیا شیوه حکمرانی است که در دل آن شایسته‌سالاری قرار دارد.در جایی از من سوال شد کشورهای اسلامی چه وقت پیشرفت می‌کنند و من پاسخ دادم هر وقت انسان‌های شایسته و لایق در جای مناسبش قرار بگیرند، اتفاقا شیوه حکمرانی جدید ما نقطه‌ قوت ماست. در همین بحث هسته‌ای و مذاکرات اگر ولایت فقیه نبود نمی‌دانم کار و مملکت چطور پیش می‌رفت. این شیوه حکمرانی ما خیلی جالب است و برای همه مسائل پاسخ دارد و این را حتی اروپایی‌ها هم دارند زمزمه می‌کنند. ما این مساله را در کشور داریم که اگر رهبری چیزی بگوید دیگر کار تمام است و خیلی سخت توانستیم این مساله را در مذاکرات به طرف مقابل بفهمانیم که آنچه رهبری ما می‌گوید با آنچه رییس‌جمهور آنها می‌گوید متفاوت است اما آرام آرام آن را فهمیدند.

رییس سازمان انرژی اتمی در ادامه سخنانش در پاسخ به سوالی درباره مساله اصلی امروز دنیا، گفت: در مقطعی برای سخنرانی به کره جنوبی دعوت شدم و در آنجا درباره حکمت سخنرانی کردم و گفتم که ما دوران «دانش» را پشت سر می‌گذاریم و دوران بعدی حکمت است یعنی باید دانش خود را با حکمت ارزیابی کنیم و از این موضوع بسیار استقبال شد و می‌بینیم که دنیا هم با تعابیر خودش به این سمت حرکت می‌کند.

وی در ادامه در خصوص حرکت ایران به سمت انرژی هسته‌ای و پاک، گفت: توصیه موکد مجلس و رهبری این است که باید در بالا بردن سهم برق هسته‌ای در کشور تلاش کنیم، از هشت درصد تا پانزده درصد و حداکثر یک چشم‌انداز 20 هزار مگاواتی را در نظر داریم. در طول زمان اگر هزینه و فایده این اقدام پاسخ داد سهم تولید برق از انرژی هسته‌ای را بالا می‌بریم.در حال حاضر دو قرارداد ساخت راکتور هسته‌ای هزار مگا واتی با روس‌ها امضا کرده‌ایم و مذاکرات درباره دو راکتور دیگر را با چینی‌ها انجام می‌دهیم.

صالحی در ادامه در خصوص وضعیت جهان اسلام و اختلاف میان شیعه و سنی، اظهار کرد: سال 86 که جده بودم کنسول روسیه آمد پیش من و گفت اطلاعات محرمانه‌ای دارم مبنی بر اینکه غرب می‌خواهد جنگ شیعه و سنی راه بیندازد تا توجه القاعده و تکفیری‌ها به درون خود را جلب کند و آنها نسبت به غرب بی‌توجه شوند. من به او گفتم تکفیری‌ها ممکن است حکم به تکفیر شیعه دهند اما مراجع شیعه حکم تکفیر اهل سنت را نمی‌دهند و اگر در این رابطه کشتار هم شود یکطرفه است.ما میراث قوی و جدی داریم و آن اهل بیت (علیه‌السلام) هستند که باید همواره آن را پاس بداریم.

رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به اینکه ایران بر اساس برجام می‌تواند شکافت هسته‌ای انجام دهد، گفت: اگر منظور تولید سلاح هسته‌ای است که حرام است و انجام نمی‌دهیم اگر منظور ساخت نیروگاه هسته‌ای است که در یک نیروگاه شکافت هسته‌ای صورت می‌گیرد و الان در نیروگاه بوشهر و تهران این اقدام انجام می‌شود. اگر منظور این است که حق تولید دانش در این زمینه را از ما بگیرند، نمی‌توانند. دیگر تمام شده است و این صفحه در رابطه با فعالیت‌های هسته‌ای ایران از کتاب کنده شده است و نمی‌توانند حقوق هسته‌ای ایران را خدشه‌دار کنند و یا آن را دچار کندی و وقفه سازند؛ یقینا اینطور نخواهد بود.

صالحی در ادامه با اشاره به برجام، خاطرنشان کرد: در بعد فنی برجام همان‌طور که گفتم خدا را شاهد می‌گیرم که ما هیچ چیز را از دست نداده‌ایم. ما محدودیت‌هایی را پذیرفتیم که از دید طرف مقابل محدودیت است و مسیر ما را به سمت سلاح هسته‌ای می‌بندد. ما از روی اختیار غنی‌سازی بالای پنج درصد را گفتیم انجام نمی‌دهیم.غنی‌سازی بالای پنج درصد یعنی 90 درصد که برای تولید سلاح هسته‌ای استفاده می‌شود و ما قصد حرکت به این سمت را نداریم و یا در ساخت فلز اورانیوم و پلوتونیوم محدودیت‌هایی را پذیرفتیم.اساسا ما پلوتونیوم نداریم و یا اورانیوم 90 درصد که بخواهیم از آنها فلز تولید کنیم.ما یک بار فلز اورانیوم طبیعی را ساختیم و یک بار پلوتونیوم در آزمایشگاه استخراج کردیم و اسنادش را در اختیار داریم و حتی پروسه بازفرآوری را هم در اختیار داریم و اینها مربوط به سال 2003 است که همان موقع اعلام کردیم دنبال بازفرآوری و ساخت فلز اورانیوم نیستیم و این فعالیت‌ها را کنار گذاشتیم اما اینها برای ما محدودیت نیست.

در انتها با اهدای لوحی از سوی رییس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به دکتر صالحی از حضور ایشان تقدیر شد.

 

Back to top