چهارشنبه, ۰۳ بهمن ۱۴۰۳

عضو شورای عالی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مطرح کرد؛ سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت زمینه ساز یک تمدن اسلامی

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر سید حسین میرمعزی با تبیین نظر رهبر انقلاب اسلامی در مورد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مبانی لازم برای برپایی یک تمدن اسلامی را فراهم می‌سازد.

به گزارش دفتر ارتباطات مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به نقل از اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، هشتمین هم‌اندیشی اعضای هیات علمی (مستقر در تهران) پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی  عصر دیروز شنبه ۳ آبان‌ برگزار شد.

این هم‌اندیشی، با موضوع بررسی سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با افاضه آیت‌الله علی‌اکبر رشاد موسس و رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و حضور تمامی اعضای هیات علمی مستقر در ساختمان مرکزی پژوهشگاه آغاز شد.

همچنین حجت‌الاسلام سیدحسین میرمعزی، رییس پژوهشکده نظام‌های اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و عضو حقیقی شورای عالی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیز با حضور در این هم‌اندیشی، به ارائه بحث در زمینه تدوین و ابلاغ سند پایه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداخت.

وی ضمن اشاره به اینکه این سند هنوز برای ابلاغ آماده نبوده و برای تکمیل در دستور کار مرکز قرار دارد، تأکید کرد: این سند را باید به عنوان یک سند در سطح تمدنی در نظر گرفت که دارای جزئیات عملیاتی و کاربردی نیست.

رییس اندیشکده عدالت مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تصریح کرد: سند پایه بنیان نظری سایر سندهای کاربردی و عملیاتی را فراهم می‌سازد و این تأکید رهبری انقلاب اسلامی بود که به صورت مفصل به مبانی الگوی پیشرفت پرداخته شود.

میرمعزی با تبیین نظر رهبر انقلاب اسلامی در مورد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت افزود: سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مبانی لازم برای برپایی یک تمدن اسلامی را فراهم می‌سازد و از آنجایی که این الگو زاییده فکر و اندیشه ایرانی است و به اقتضائات مکانی و زمانی ایران توجه دارد، یک سند اسلامی ایرانی خوانده می‌شود.

در ادامه ابراهیم دادجو، عضو هیأت علمی گروه معرفت شناسی پژوهشگاه به روش‌شناسی تدوین سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نقدهای وارد نمود.

دادجو ضمن تبیین جریان واقع‌گرایی جدید که مبتنی بر فلسفه ذات‌گرایی جدید است هشدار داد: اگر در چارچوب فلسفه‌های کنونی اقدام به نگارش سند نماییم، به نگاه‌های غیرواقع‌گرایانه مبتلا خواهیم شد.

به گفته ایشان، فلسفه‌ اسلامی این ظرفیت را دارد که نگاهی واقع‌گرایانه به جهان داشته باشد، اما لازم است به اصول تفکر ذات‌گرایی جدید التزام داشته باشد.

«محمود مهام» عضو هیات علمی و مدیر گروه مطالعات انقلاب اسلامی پژوهشگاه با واکاوی متن سند پایه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به عدم وجود برخی مفاهیم و گزاره‌های مهم در سند انتقاد نمود.

مهام تاکید کرد: این سند به موضوع خاک، محیط زیست و سایر عناصر زیست‌بوم ایرانی بی‌توجه بوده است.

مهدی عباس‌زاده معاون امور پژوهشی و آموزشی و عضو هیات علمی گروه معرفت‌شناسی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به نقد و بررسی بخش مبانی سند پرداخت.

وی با اشاره به بخش مبانی از عدم گنجاندن بخش معرفت‌شناسی در کنار هستی‌شناسی و انسان‌شناسی و… در این سند انتقاد کرد.

عباس‌زاده به علاوه اینکه دین‌شناسی در انتهای مبانی سند و پس از بخش جامعه‌شناختی آمده نیز را محل اشکال دانست.

حسین بابایی مجرد عضو هیات علمی گروه مدیریت اسلامی به بررسی و نقد دلالت‌های کاربردی سند پرداخت و نکاتی را در این زمینه گوشزد نمود.

«مهدی جمشیدی» عضو هیات علمی گزوه فرهنگ‌پژوهی پژوهشگاه نیز ضمن تأکید بر اینکه روش درست برای رسیدن به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، نگارش سند مبتنی بر مبانی و معارف اسلامی است تصریح کرد: اگر سند ضعیف باشد این خطر وجود دارد که جریان مخالف، ضعف سند را به ضعیف بودن تفکر ارتباط داده و کل مسیر را تخطئه نماید.

جمشیدی افزود: به همین دلیل لازم است با دقت و تأمل کافی و به شکلی مستحکم و استوار سند نگارش یابد.

احمدرضا معتمدی دیگر عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بر استفاده از نظرات اقتصاددانانی که مخالف جریان سرمایه‌داری غرب‌گرا هستند در تدوین سند تأکید کرده و نقدهایی به این سند وارد نمود.

ادامه هشتمین نشست هم‌اندیشی اعضای هیات علمی با حضور اعضای مستقر در دفتر قم، روز پنجشنبه مورخ ۸ آذرماه با دستور بررسی سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت،‌ برگزار خواهد شد.

Back to top