یکشنبه, ۰۴ آذر ۱۴۰۳

استادیار موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی گفت: تسهیل ورود کارآفرینان به عرصه‏ های اقتصادی به ویژه اقتصاد دانش‏بنیان و کاهش هزینه‏های کسب و کار از تدابیر سند الگوی پایه اسلامی ایرانی پیشرفت است.

به گزارش دفتر ارتباطات مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، دکتر اصغر زمانی در نهمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که به صورت برخط برگزار شد، به تبیین دیدگاه‌هایش درباره پژوهش های دانشگاهی در خصوص بررسی شاخص های سهولت کسب و کار در ایران و گامی در تحقق الگوی اسلامی پیشرفت پرداخت.

وی افزود: سند الگوی پایه پیشرفت اسلامی ـ ایرانی از مهم‌ترین اسناد بالادستی کشور است و از جمله تدابیری که در این سند بیان شده است، تسهیل ورود کارآفرینان به عرصه‏های اقتصادی به ویژه اقتصاد دانش‏بنیان و کاهش هزینه‏های کسب و کار می باشد. الگوی پایه پیشرفت اسلامی ـ ایرانی، معرف سیر کلی تحولات مطلوب ایران در عرصه‌ فکر، علم، معنویت و زندگی به‌سوی تمدن نوین اسلامی ایرانی در نیم قرن آینده است و شامل مبانی، آرمان‌ها، رسالت، افق و تدابیر است. تدابیر، تصمیمات و اقدامات اساسی و بلندمدت برای حل مسایل مهم کشور و شکوفا ساختن قابلیت‌های ماندگار ملی به‌منظور رسیدن به افق است.

استادیار موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی ادامه داد: آگاهی از فضای کسب و کار و سهولت کسب و کار راهبرد اقتصادی مهمی است که سبب می شود با بهبود این فضا، شاهد رونق کسب و کار و کارآفرینی کشور بود. به دیگر سخن، بستر سازی و بهبود فضای کسب و کار نقش مهمی در رشد و توسعه اقتصادی کشور دارد. اهمیت کارافرینی و کسب و کار به قدری است که در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیز از جمله تدابیری که مطرح شده، تسهیل ورود کارآفرینان به عرصه‏های اقتصادی و کاهش هزینه‏های کسب و کار میباشد. با توجه به این که استفاده از شاخص سهولت و آسانسازی فعالیتهای کسب وکار یکی از نخستین گام ‌‌هایی است که میتوان در راستای بهبود فضای کسب وکار انجام داد. در این مطالعه، به بررسی شاخصهای سهولت کسب و کار که توسط بانک جهانی معرفی شده است؛ پرداخته شد. یافته‌ها نشان داد که در زیرشاخص‌های مورد بررسی و طی روند پنج ساله، رتبه ایران در برخی از زیرشاخصها بهبود یافته است و در برخی از زیرشاخصها تضعیف داشته است.

زمانی اظهار کرد: ضروری است تا اقدامات اصلاحی در زمینه زیرشاخصهای سهولت کسب و کار صورت گیرد. نتایج نشان داد که اقدامات اصلاحی که در سال 2018 در خصوص اخذ اعتبارات و در سال 2019 در خصوص سهولت پرداخت مالیات و تجارت فرامرزی صورت گرفته، سبب شده که تاثیر مثبتی بر سهولت کسب و کار داشته باشد. پیشنهاد می شود با بررسی و تحلیل روند فعالیت ‌‌ها و ارتقا یا تضعیف رتبه شاخص سهولت کسب و کار و هریک از زیرشاخصها، اقدامات اثربخشی برای بهبود شاخص سهولت کسب و کار صورت گیرد تا بتوان هرچه سریعتر با بهبود فضای کسب و کار، شاهد رشد و توسعه کسب و کارها و کارآفرینی بود. با توجه به نقش ‌‌آفرینی دانشگاه و شرکتهای دانش بنیان در مواردی مانند توسعه کارآفرینی و پیشرفت فناوری، لازم است اقدامات مناسبی برای تسهیل مسیر و بهبود فضای کسب و کار صورت گیرد. از آن جمله می توان به موضوع آگاهی و اطلاع ‌‌یابی اشاره کرد.

وی پیشنهاد داد: برای رونق کسب و کار، قوانین موجود به ‌‌صورت شفاف برای هر رشته به صورت دسته بندی و تشکیل یک بانک اطلاعاتی دربیاید؛ به گونه‌ای که فردی که تمایل دارد کسب و کاری را شروع کند، بتواند اطلاعات و شرایط و مهارت ‌‌های مورد نیاز، هزینه ‌‌های مورد نیاز، اقدامات لازم و مواردی از این قبیل را به ‌‌صورت شفاف و به راحتی، با کوچکترین جستجو و کنکاشی به ‌‌دست آورد. در حال حاضر چنین بانک اطلاعاتی موجود نیست و یا اگر موجود است به ‌‌صورت اندک و سیستم بسیار پیچیده ‌‌ای را در خود دارد که به ‌‌راحتی در اختیار متقاضی قرار نمی ‌‌گیرد. پیشنهاد می ‌‌شود در دانشگاه ‌‌ها سیستم ‌‌های ERP رونق پیدا کند و اطلاعات کسب و کارها خصوصاً کسب و کارهای دانشگاهی و دانشجویی به نحو مقتضی به اطلاع اعضای هیات علمی و دانشجویان علاقمند رسانده شود.

استادیار موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی ادامه داد: موضوع دیگر، شرایط و مقررات اخذ مجوز است. با توجه به شرایط و مقررات دست و پاگیر پیشنهاد می ‌‌شود برای شروع کسب و کار، مقررات سهل ‌‌گیرانه ‌‌تری در نظر گرفته شود. همچنین، در خصوص دانشگاهیان و کسب و کارهای دانش ‌‌بنیان پیشنهاد می ‌‌شود تا مقررات تسهیل ‌‌گر و بدون نیاز به طی برخی مراحل بروکراتیک وضع گردد. علاوه بر این، امروزه برای گرفتن تسهیلات، بانک‌ها مراحل سختگیرانه و گاه غیرقابل دسترسی دارند. لذا، پیشنهاد می ‌‌گردد که برای کسب و کارها، تسهیلاتی در نظر گرفته شود. در خصوص دانشگاه، پیشنهاد می ‌‌شود صندوق رفاه دانشجویان وام ‌‌هایی با شرایط مناسب بازپرداخت برای کسب و کارهای دانشگاهی در نظر بگیرد.

زمانی خاطرنشان کرد: بسیاری صاحبان کسب و کارهای داخلی به ‌‌علت فرهنگ بومی و عدم آشنایی با زبان خارجه و فرهنگ ‌‌های چندملیتی و نیز، فردگرا بودن قادر به تجارت برون ‌‌مرزی و کار با دیگران نیستند .پیشنهاد می‌شود تیم ‌‌سازی و فرهنگ ‌‌سازی کار با تیم‌های مختلف و به دیگر سخن، تیم مجازی  و کسب و کار الکترونیک مورد تاکید و تشویق قرار گیرد. کسب و کار در جامعه و در دانشگاه‌ها تابع عوامل مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می ‌‌باشد. لذا، پیشنهاد می ‌‌شود برای فرهنگ کسب و کار صحیح تلاش نمود. در نهایت، این نکته را باید درنظر داشت که بهبود شاخص سهولت کسب و کار و فضاي كسب و كار نيازمند اتخاذ تمهیداتی است که باید در تمام زیرشاخص ‌‌ها مدنظر قرار گیرد و صورت پذیرد. چرا که بهبود یک یا چند شاخص به تنهایی و بدون توجه به سایر شاخص ‌‌ها می ‌‌تواند به نتایج ناقص و یا شکست بیانجامد.

Back to top