شنبه, ۰۶ مرداد ۱۴۰۳

استاد دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: تصور می‌شد الگو و مدل توسعه کشور را می‌توان همانند كالا وارد كرد و با آن، مسائل کشور را حل کرد و به نقطه مطلوب رسید در حالی که  اصلا اینطور نیست.

به گزارش دفتر ارتباطات مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، دکتر عبدالرسول حسنی‌فر در دومین روز نهمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که به صورت برخط برگزار شد  به تشریح  الزامات و بایسته‌های اجرای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداخت و افزود: تصور می‌شد الگو و مدل توسعه کشور را می‌توان همانند كالا وارد كرد و با آن، مسائل کشور را حل کرد و به نقطه مطلوب رسید در حالی که  الگو و مدل پیشرفت و توسعه، نقشه راه، افق پیش رو و راه رسیدن به وضعیت مطلوب یک کشور بر اساس مقتضیات آن کشور است و باید براساس الگوهای بومی عمل کرد.

وی ادامه داد: اين امر ما را با وضعیتی روبرو کرد که با وجود هزینه ها و صرف وقت بسیار، نه تنها مسائل جامعه حل نشد بلکه جامعه با بحرانهای مختلفی در حوزههای اقتصاد، بی عدالت، بحران هویت، وابستگی، خام فروشی، مهاجرت نخبگان و ... روبرو شد. ریشه همه این مسائل را باید در همان الگو و مدل توسعه جستجو کرد. با توجه به تجارب تاریخی کشور در سالهای اخیر این سوال جدی مطرح شد که الگو و مدل مناسب توسعه و پیشرفت ایران چیست و چه بایسته ها و الزاماتی باید داشته باشد؟ این مباحث در نهایت منجر به شکل گیری الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت شد.

استاد دانشگاه سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: بررسی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و توجه به بخشهای مختلف بنده را به این نتیجه رساند که در کنار همه حسن¬ها و امتیازاتی که  الگو دارد باید از برخی جهات آن را مورد نقادی قرار داد و اصلاحاتی در آن داشت. مواردی که در الگو کمتر مدنظر قرار گرفته است را در قالب 14گانه قابل اصلاح می‌دانم. پیشنهاد می‌دهم الگو با نگاه آینده پژوهشی و مبتنی بر واقعیات و ظرفیت های کشور اصلاح شود، با توجه به پراکندگی موضوعات مختلف در بخش تدابیر پیشنهاد می شود یا تدابیر به خود دستگاههای اجرایی و متولی سپرده شود یا به عنوان بخش اجرایی با تدابیر بهتری پیوست الگو باشدکمیت گرایی و اشاره به رتبه در میان کشورها حذف شود،  توجه به جوان گرایی و جایگاه جوانان به عنوان پیشران پیشرفت به صورت واقعی و هم جانبه در الگو مورد توجه قرار گیرد.

حسنی‌فر توجه به کثرت و تنوع اعتقادی و فرهنگی جامعه ایران، توجه به فرهنگ و هویت اسلامی ایران ایرانی به عنوان زیربنای توسعه، توجه به زبان فارسی به عنوان یکی از مولفه های فرهنگ، تمرکززدایی و توجه به مناطق مختلف کشور، تعیین وضعیت تکلیف دولتها و الزام آنها به اجرایی کردن الگو، اصلاح ساختار اداری سیاسی کشور برای فراهم شدن بستر اجرای سند،  توجه به نظام شورایی و جایگاه نخبگان در اجرای کردن الگو، روشن کردن نسبت و جایگاه الگو در ارتباط با سایر قوانین بالادستی کشور در مقام اجرا،  توجه به رسانه و ابزارهای اطلاع رسانی مناسب جهت اجرایی کردن الگو و  بهره¬گیری از سازمانهای مردم نهاد در گفتمان سازی و اجرایی کردن الگو را از دیگر راهکارهای پیشنهادیش عنوان کرد.

Back to top